Таке рішення прийняв Третій апеляційний суд російського міста Сочі, засідання якого проходило у заритому режимі.

Про це повідомила адвокат Асана Янікова Сафіє Шабанова, передає «Крим.Реалії».

«Рішення суду першої інстанції залишено в силі. Хочу зазначити, що протягом усього судового часу права мого підзахисного постійно порушувалися, а саме – право говорити, давати пояснення рідною мовою. Попри те, що з самого початку судового засідання Яніков просив надати перекладача. Суд вирішив, що він зловживає правом і постійно відмовляв йому в цьому, посилаючись на те, що Яніков не хотів давати жодних пояснень, тому що вирішив спілкуватися на «якоюсь іноземною мовою», – розповіла Шабанова.

За словами захисника, судом були відхилені клопотання про залучення до матеріалів справи скарги, які стосуються стану здоров’я Якімова. Адвокат підкреслила, що він потребує медичного обстеження через болі з області кишкового тракту, помітне схуднення та поширення COVID-19 у Криму.

«Ще хочу зазначити один момент, який стосується не тільки Асана, а й усіх політв’язнів. На слідчі дії затриманих вивозять без масок, з огляду на те, що зараз у нас дуже складна ситуація з коронавірусом. Я вважаю, що вони не тільки самі знаходяться під ризиком, але і ми – адвокати, і інші люди, з якими вони контактують. Ми-то на волі, але нашим підзахисним медична допомога не надається, тому це досить серйозна проблема, і це треба висвітлювати», – додала вона.

Нагадаємо. Асан Яніков протягом декількох місяців перебував у камері з «анти санітарними умовами», де погіршився його стан здоров’я.