Парламентська асамблея Ради Європи вирішила не відмовляти у визнанні повноважень депутатів з Росії.

Такий висновок зробила Єврокомісія «За демократію через право», відома також як Венеціанська комісія, сьогодні, 6 грудня.

Повний зміст рішення буде офіційно оприлюднено у день «нормандського саміту» 9 грудня, повідомляє Європейська правда.

Зазначається, що незважаючи на анексію Криму Росією, саме такий висновок підготовлено на запит регламентного комітету Асамблеї. У запиті було питання про те, чи має право ПАРЄ визнавати повноваження у своєму складі делегації Держдуми Росії, «з огляду на те, що в обранні її депутатів за партійними списками брали участь виборці з окупованого і незаконно анексованого Криму».

Венеціанська комісія також підтвердила, що і у самої РЄ, і у її держав-учасниць начебто «є чітке зобов’язання не визнавати анексію, явно або неявно».

При цьому у Комісії сказали про те, що можливо, будуть застосовувати якісь інших санкційні обмеження у ПАРЄ проти депутатів від РФ, а в окремих випадках можуть повністю позбавити повноважень всіх або частини делегатів Росії.

Зазначається, що важливо навіть те, чи були кримські голоси вирішальними для обрання депутатів або партії, що потрапили до Держдуми РФ.

«Ухвалюючи рішення про визнання повноважень, ПАРЄ повинна оцінювати вплив включення анексованої території на фінальні результати виборів… І визначити, чи повинні повноваження бути підтверджені або скасовані, загалом чи частково», – підкреслюється в рішенні.

Нагадаємо. Президент Франції Еммануель Макрон раніше підтримав повернення російської делегації на засідання ПАРЄ і заявив, що всі пам’ятають про «заморожені конфлікти»