Близько $82,1 млн компенсації виплатить Російська Федерація українським фірмам за майно, яке було забрано у них в анексованому Криму.

Відповідне рішення ухвалив Федеральний суд Швейцарії.

Про це повідомив ресурс Swiss Info.

Зазначається, що Федеральний суд Швейцарії залишив в силі рішення женевського арбітражу, який зобов’язав Росію виплатити 80 мільйонів швейцарських франків (близько $82,1 млн) 12-ти українським компаніям в якості компенсації за збитки, які вони понесли внаслідок конфіскації їхніх активів на півострові.

За відшкодуванням збитків звернулись ще у 2015 році до Постійної палати третейського суду в Гаазі 12 українських компаній. Першою подала позов «Укрнафта», а потім ще 11 українських підприємств подали другий позов. Зазначається, що частина цих компаній була раніше пов’язана з групою компаній українського олігарха Ігоря Коломойського.

Варто зазначити, що Росія намагалася оскаржити таке рішення Міжнародного арбітражного суду в Женеві, яке було ухвалено у квітні 2019 року.

«Російська сторона стверджувала, що женевський судовий орган не підходить для винесення рішення у цій справі. Вона також заявляла, що аргументи українських фірм, які стверджували, що вони підпадають під дію Угоди про заохочення і взаємний захист інвестицій від 1998 року, не застосовуються. Згідно з цією угодою, РФ і Україна не повинні експропріювати інвестиції без своєчасної виплати справедливої компенсації», – написано у повідомленні.

У матеріалі повідомили і причину перенесення розгляду справи до Швейцарії.

«Палата призначила двох арбітрів, а ті вибрали головою своєї групи Габріель Кауфманн-Колер з Женеви. Тим самим розгляд виявися перенесеним до Швейцарії», – сказано у повідомленні.

Федеральний суд Швейцарії постановив, що компетенцію Міжнародного арбітражного суду не можна ставити під сумнів. Тож покарання для Росії залишили в силі.