Росія незаконно видобуває нафту у морському просторі України під охороною військових кораблів ЧФ РФ. Українська ДПСУ продовжує фіксувати злочини для доказової бази в Гаазі.

Про черговий факт незаконного видобутку нафти Росією в економічній морській зоні України повідомляє пресслужба ДПСУ.  

У повідомленні йдеться, що в прилеглій та виключній (морській) економічній зоні України тактична група кораблів Морської охорони Держприкордонслужби за підтримки прикордонної авіації обстежує під час планового планування райони газоконденсатних родовищ.

«В Одеському родовищі виявлено та розпізнано самопідйомні плавучі бурові установки (СПБУ) «Україна», перейменована окупаційною владою анексованого Криму у «Крим-1», та СПБУ «Таврида». На обох бурових установках наявні ознаки продовження промислової діяльності, підняті прапори країни-агресора», – йдеться в повідомленні.

ДПСУ наголошує, що було помічено ракетний катер ЧФ Росії за 5 морських миль до родовища. Корабель Морської охорони відправив запит з метою з’ясувати цілі перебування військового корабля РФ у виключній (морській) економічній зоні України. У відповіді йшлося про здійснення охорона економічної діяльності Російської Федерації. Крім того, було наголошено про обмеження щодо наближення до бурових платформ ближче 1 морської милі.

Морська охорона України вказує, що продовжує збирати та фіксувати інформацію щодо незаконної діяльності країни-агресора у виключній (морській) економічній зоні України.

«Зауважимо, що матеріали, зібрані Морською охороною Держприкордонслужби в період з 2014 року вже покладено у доказову базу справи для розгляду третейським судом в Гаазі, яким визнано, що Росія незаконно експропріювала активи НАК «Нафтогаз України» та її дочірніх підприємств», – додали в ДПСУ.