4 млн гривень родині загиблого під Іловайськом та близько 2 млн гривень родині переселенців з Донецька – за рішенням суду Росія має сплатити грошові компенсації у зазначених сумах.

Обидва рішення стали можливими завдяки роботі юристів з організації «Сила права». Вони надали юридичний супровід мешканці Донецька Євгенії Галицькій, яка була змушена виїхати з рідного міста внаслідок російської збройної агресії.

Рішенням Рівненського міського суду Російська Федерація має сплатити на її користь 2 268 486, 36 грн (70 тисяч євро). В таку суму оцінено моральну шкоду, заподіяну її родині.

Євгенія Галицька працювала викладачем у Донецькому національному університеті. На момент початку бойових дій весною 2014 р. вона перебувала у відпустці по догляду за дитиною. Вже до осені Євгенія зрозуміла, що життя під обстрілами небезпечне для неї ті її доньки Олесі, і виїхала на підконтрольну територію України. Наразі жінка разом з 5-річною дитиною мешкають у Рівному.

Юристи «Сили права» зібрали документи, які підтверджують факти вимушеного переселення та іншої заподіяної шкоди, підготували заяву та подали до суду.

У червні 2018 р. суд розглянув справу та встановив той факт, що Євгенія Галицька була змушена виїхати з окупованої території Донецької області разом з малолітньою дитиною. Це рішення стало підставою для подальших дій: підготовки та подання позову проти Російської Федерації.

Друга справа стосується родини військовослужбовця Віктора Єщенка, який загинув під час боїв за Іловайськ. На користь його близьких (дружини та 9-річної доньки Вікторії) відсуджено майже 4 млн гривень. Рішення винесене Солом’янським районним судом міста Києва.

Полковник запасу Віктор Єщенко звернувся до ГУ МВС України в травні 2014 р. Він був призначений на посаду старшого інспектора батальйону патрульної служби міліції особливого призначення «Миротворець». Вже в середині літа він потрапив в зону бойових дій – в місто Костянтинівку Донецької області. Разом зі своїм батальйоном брав участь в боях за Іловайськ, коли почалося пряме вторгнення військ Російської Федерації на територію України.

Полковник Єщенко загинув 29 серпня 2014 р. під час виходу з оточення. Його колона потрапила під обстріл з гранатометів та великокаліберних кулеметів у селищі Новокатеринівка. Підрозділи ЗС РФ вели вогонь на ураження, незважаючи на попередні домовленості.

Віктора Єщенка нагороджено орденом «За мужність» ІІІ ступеня посмертно.