Лише визнання відповідальності РФ може сприяти покращенню ситуації на окупованих територіях у відношенні порушення прав людини, боротьби з пандемію та нормалізації гуманітарної ситуації.

Про це інформує пресслужба Мінреінтеграції.  

У повідомленні йдеться, що пройшла зустріч заступника глави Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ігоря Яременка і глави Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матільди Богнер, під час якої обговорили відповідальність РФ через збройну агресію проти України.

«Заступник міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ігор Яременко та глава Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матільда Богнер обговорили відповідальність Російської Федерації та ситуацію на сході України, що склалася через збройну агресію РФ, порушення прав людини на тимчасово окупованих РФ територіях українських Донбасу і Криму та інші важливі теми», – йдеться у повідомленні.

Ігор Яременко підкреслив позицію українського уряду та міжнародної спільноти щодо засудження збройної агресії Росії проти України. Він також застеріг від будь-якої форми визнання ролі РФ, окрім як сторони міжнародного військового конфлікту.

«Важливо консолідувати зусилля міжнародної спільноти, у тому числі міжнародних та міжнародних гуманітарних організацій, щоб не дати країні-агресору можливості прикриватися своїми проксі на території українського Донбасу та не дозволити Російській Федерації уникнути відповідальності за скоєні злочини. Лише визнання відповідальності РФ може сприяти покращенню ситуації, а відтак – зменшенню випадків порушення прав людини», – зазначив Яременко.

Матільда Богнер, зі своєї сторони, відзначила першочерговість забезпечення захисту громадян під час збройного конфлікту і зменшення втрат серед цивільних, висвітлила основні проблеми ММПЛ ООН у цій сфері.

Під час зустрічі особливу увагу приділили необхідності стримування на тимчасово окупованих РФ територіях України пандемії коронавірусної інфекції, а також відповідальності Росії за поширення COVID-19.

Також обговорювалась ситуація, яка склалася через обмеження допуску моніторингових і гуманітарних місій до тимчасово окупованих територій з боку російських окупаційних адміністрацій.

«Було зазначено, що блокування допуску моніторингових та гуманітарних місій під приводом карантину та використання Російською Федерацією пандемії для легітимізації подібних дій є абсолютно неприйнятним. ООН продовжує підтримувати позицію безперешкодного доступу до постраждалого від російської агресії населення з обох сторін лінії зіткнення, в першу чергу, для надання гуманітарної допомоги, а також для вивчення карти потреб», – поінформували у Мінреінтеграції.

Наприкінці учасники зустрічі обговорили співпрацю в частині збору інформації про порушення прав людини на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей і в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь.

Піднімалось питання щодо засобів правового захисту постраждалих від агресії РФ, зокрема порушень права власності в Криму, незаконного призову в армію, мілітаризації освіти на ТОТ. Обговорювалась і загальна ситуація стосовно негативних соціально-економічних наслідків для громадян України через збройну агресію РФ.