Після скандалу щодо можливого наміру отруїти кількох чеських політиків і рішення Чехії вислати двох дипломатів РФ у зв’язку з цим, Російська Федерація оголосила двох чеських дипломатів персонами нон грата.

Інформація про це з’явилася на офіційному сайті МЗС РФ 

Посла Чехії у Росії Вітезслава Півонька викликали до зовнішньополітичного відомства сьогодні вранці.

«Керуючись принципом взаємності, а також статтею 9 Віденської конвенції про дипломатичні відносини 1961 року, «persona non grata» оголошено двох співробітників Посольства Чехії в Москві. Їм наказано разом з членами родин залишити територію Російської Федерації до кінця доби 17 червня поточного року», – йдеться в повідомленні.

В МЗС РФ назвали такий захід дзеркальним і наголосили, що це відповідь на «провокаційну акцію офіційної Праги, яка була зроблена без будь-яких на те підстав, що визнає сама чеська влада».

«Оголошення ж ними рішення на рівні прем’єр-міністра країни Андрея Бабіша і міністра закордонних справ Томаша Петршичека лише підтверджує, що лінія на загострення відносин з Росією зведена тепер у ранг державної політики. Такий розвиток подій ми будемо враховувати в загальному контексті наших відносин з Чехією», – йдеться у заяві.

У свою чергу, Міністерство закордонних справ Чехії назвало такі дії очікуваною та симетричною відповіддю, до якої всі були готові.

Про це повідомляє чеське видання Novinky.

Речниця МЗС Чехії Зузана Штіхова повідомила, що таким чином «цю проблему, що виникла не з чеського боку, (вважаємо – ред.) вирішеною».

«Російська сторона поінформувала посла Чехії у Росії про крок у відповідь – оголошення двох осіб [із посольства Чехії] небажаними особами. Їм надано час для того, щоб виїхати з території Росії. Це очікувана та симетрична відповідь на наш крок 5 червня. Зараз ми вважаємо цю проблему, що виникла не з чеського боку, вирішеною», – зазначила вона.

Нагадаємо. Після того, як було проведено демонтаж пам’ятника маршалу Конєву, у Празі з’явилася інформація про те, що на причетних до цього політиків готується замах і Чехія посилила охорону меру Праги та його двом колегам.

Росія назвала цю інформацію неправдивим і необґрунтованим звинуваченням, а згодом посольство РФ звернулося до Чехії з проханням надати охорону дипломату, чиє ім’я фігурує у скандалі.

5 червня Чехія оголосила про рішення вислати двох російських дипломатів, які фігурують у скандалі.