Російські окупанти блокують на півночі Криму мовлення українських FM-радіостанцій. Результати моніторингу за березень 2020 року показали повну відсутність радіомовлення в деяких містах. Ситуація значно погіршилася за останній час, і правозахисники закликають міжнародну спільноту посилити тиск на окупантів – Росію.

Про це йдеться у повідомленні «Кримської правозахисної групи».  

Правозахисники вказують, що ситуація з блокуванням мовлення погіршилася у порівнянні з минулим роком. Якщо в кінці минулого року в Армянську фіксувалося мовлення 4 українських FM-радіостанцій, то моніторинг, який був проведений в березні 2020 року, показав повну відсутність українського FM-радіомовлення в цьому місті.

«Мовлення українських радіостанцій за допомогою веж, розташованих в Чонгарі і Чаплинці, в 10 населених пунктах північного Криму повністю блокується російськими FМ-станціями. Ще в дев’яти населених пунктах сигнал українських станцій заблокований частково», – йдеться в повідомленні.

За даними моніторингу, радіо «Культура» і «Промінь» чутно в одному населеному пункті з усього списку, радіо «НВ» – в трьох, «Українське радіо» і «Армія FM» – в чотирьох, Радіо Крим.Реаліі – в шести з 19 перевірених.

Правозахисники підкреслили, що так звана «влада» Криму позбавила громадян України доступу до інформації незалежних українських радіостанцій. Вони відзначають, що Росія повністю ігнорує той факт, що глушіння радіосигналів заборонено Міжнародною конвенцією електрозв’язку в 1947 році і Генеральною Асамблеєю ООН в 1950 році.

«Дії російської влади в Криму призводять до знищення плюралізму думок і фактичної заміни незалежних ЗМІ джерелами державної російської пропаганди. Цими дискримінаційними практиками кримчан, по суті, позбавляють можливості отримувати інформацію про Україну і про порушення у сфері прав людини, які регулярно відбуваються в Криму. Підконтрольні Кремлю російські ЗМІ приховують більшість таких фактів від жителів півострова», – підкреслюють правозахисники.

Вони також наголошують, що інформаційна ізоляція окупованого півострова значно посилюється. Це не лише грубо порушує стандарти свободи слова, а й дає окупанту додаткові можливості для подальшого порушення прав і свобод людини в Криму.

«Кримська правозахисна група» звернулась до світової спільноти з закликом посилювати тиск на владу Російської Федерації. Правозахисники наголошують, що міжнародні зусилля мають змусити окупантів припинити цензуру, блокування та інші форми обмеження свободи незалежних медіа на території Криму, які є безпідставними та необґрунтованими.

Крім того, правозахисники закликають «ретельно розслідувати факти незаконного блокування медіа та захоплення радіочастот у Криму і притягнути винних до відповідальності».