Спікер парламенту Естонії Хенн Пиллуаас заявив, що Росія анексувала близько 5% території Естонії. І додав, що ніякої різниці з анексією Криму тут немає. Тож Естонія хоче повернути власні території, хоча і «не має територіальних претензій до Росії».

Про це він написав на своїй сторінці Facebook.

«Анексія естонських територій нічим не відрізняється від окупації та анексії Криму», – написав Пиллуаас.

Такою стала реакція спікера естонського парламенту на інтерв’ю директора Другого європейського департаменту МЗС РФ Сергія Бєляєва. Росіянин кілька разів назвав «недіючим» Тартуський мирний договір 1920 року, чим визвав обурення в Естонії.

Пиллуаас написав, що таким чином, через невизнання Тартуського мирного договору, виходить, що не визнається й сама по собі Естонська Республіка.

«Це свідоцтво про народження нашої країни і одна з найважливіших основ нашої державності», – підкреслив Пиллуаас.

Довідка. Естонія не ратифікує російсько-естонський прикордонний договір, оскільки значна частина політичних сил намагається повернутися в межі, проведені у зв’язку з Тартуським договором. Росія взагалі на офіційному рівні вважає цей договір недійсним.

У Тартуському мирному договорі, який був укладений між РРФСР та незалежною Естонією, до Естонії відходять частини Кінгісеппського та Сланцевского районів Ленінградської області, а також Печорський край, які зараз входять до складу Російської Федерації.