Колишній секретар РНБО Олександр Турчинов прокоментував погрози представника Росії Бориса Гризлова. За його словами, це є наслідками «року м’якого формату переговорів». 

Відповідне повідомлення опубліковано в Фейсбуці.  

Олександр Турчинов наголошую, що погрози представника Росії в ТКГ є свідченням слабкості української сторони та готовності йти на поступки, тобто, «домовлятися».

«Погрози представника РФ у Тристоронній контактній групі Бориса Гризлова на адресу України є очевидним доказом неефективності чинного переговорного процесу. Поступки і компроміси по Донбасу (відведення військ, спроби зробити керованих Росією представників окупованих територій стороною переговорів, нерівноцінний обмін полоненими тощо) сприймаються Москвою як слабкість та тільки посилює їхню агресію і тиск на нашу державу», – пише він.

Екссекретар РНБО нагадав слова Кремля з погрозами і додав, що це є чергова заява Москви щодо того, що «мирний процес» може відбуватися лише за їхнім сценарієм легалізації окупованих територій і повного знищення цілісності та незалежності нашої країни».

Він підкреслив, що з Путіним не можна ні про що домовлятися, оскільки він розуміє лише силу.

«Рік «м’якого формату переговорів» показав його неефективність і токсичність для безпеки України. Путін рахується тільки з силою. Будь-які компроміси він використовує лише для посилення своєї позиції і збільшення своїх претензій», – написав він.

Також Турчинов розповів, як можна і потрібно вести переговори з країною-агресором, та які мають бути аргументи.

«Нашими переговорними аргументами повинні стати: зміцнення української армії (матеріальна і моральна мотивації служби в якій останнім часом значно послабла), продовження програм зі створення сучасного потужного озброєння, відновлення міжнародного антиросійського фронту і посилення санкцій проти агресора. В умовах сучасної кризи жорсткі економічні обмеження РФ можуть бути особливо ефективними», – пише Турчинов.

Він підкреслив, що жодні поступки не допоможуть зупинити російську агресію. Сила та комплексна стратегія – це єдиний вірний шлях.

«Не поступки, а наступальний міжнародний тиск на Росію і тверда позиція України в реалізації комплексної стратегії деокупації – це єдиний шлях до повного відновлення територіальної цілісності нашої держави», – резюмував екссекретар РНБО.