Офіс генерального прокурора і НАБУ активізують розслідування справ проти колишніх високопосадовців режиму Віктора Януковича. Таким чином Європейський Союз має продовжити, а не скасувати відносно них персональні санкції.

Про це заявив генеральний прокурор України Руслан Рябошапка, пише Укрінформ.  

Генпрокурор повідомив, що вже зроблено аудит справ осіб, які раніше потрапили до санкційного списку. Збиралися наради, де з’ясовували як запобігти скасуванню санкцій та активізувати розслідування.

«Ми зараз зробили аудит справ щодо підсанкційних осіб. Велика частина з них передана до НАБУ, яке користується довірою у європейських партнерів. Це також оцінено позитивно. Ми вже проводили декілька нарад, де розпланували, яким чином можна активізувати розслідування і, нарешті, надати європейським партнерам докази того, що ці розслідування не заморожені, але активізовані й розслідуються далі», – пояснив Рябошапка.

Він повідомив, що Генеральна прокуратура подавала не всі матеріали, які були у ході слідства, тому складалося враження, що немає активних та результативних дій. Завдяки цьому європейська сторона мала підстави не продовжувати персональні обмежувальні заходи проти деяких представників режиму Януковича.

За його словами, зараз Офіс генпрокурора виступив з ініціативою оголошення у міжнародний розшук осіб, які наразі перебувають тільки в українському національному розшуку. Таким чином з’явиться можливість застосувати до деяких з них спеціальну процедуру заочного засудження.

«Є проблема, пов’язана з тим, що по деяких з цих підсанкційних осіб колишнє керівництво Генеральної прокуратури проводило певні переговори – таємні. І європейські експерти в таких переговорах, власне, вбачають наявність не правових, а певних корупційних мотивів для переслідування цих колишніх високопосадовців. Така проблема існувала, і про це неофіційно у кулуарах говорили експерти», – повідомив генпрокурор.

І додав, що зараз в Офісі генерального прокурора змінили формат документів для подання до Європейського союзу, а вони, в свою чергу, позитивно оцінили такі дії.

Нагадаємо. 5 березня 2014 року ЄС ввів санкції у вигляді заморожування активів щодо 18 колишніх вищих чиновників України за незаконне привласнення українських державних коштів або за зловживання службовим становищем.

Зараз у санкційному списку перебувають 12 таких осіб, включаючи самого Януковича. Санкції ЄС відносно них діють до 6 березня 2020 року.

4 березня Європейський Союз прийматиме рішення щодо санкцій для колишнього президента-втікача України Віктора Януковича і його соратників. Виключеними з санкційного списку вже назвали екс-прем’єра Миколу Азарова та екс-міністра енергетики Едуарда Ставицього.

Санкції продовжуються щороку.