Віце-прем’єр-міністр України, перший заступник голови делегації України в Тристоронній контактній групі Олексій Резніков висловив думку, що поки що не варто говорити про “порушення перемир’я”.

Про це він сказав у коментарі “Інтерфакс-Україна”.

Випадки пострілів, про які повідомив у вечірньому зведенні пресцентр ООС, мають розслідувати та пояснювати за участю представників ОБСЄ і в майбутньому Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК), який слід відновити.

«Нині всіх непокоїть інформація про те, що нібито мали місце постріли. Точного підтвердження, які та де, очікуємо. Але я запропонував би говорити про те, що це не означає порушення перемир’я, це означає, що є факти порушень, і про це, зокрема, саме і йдеться в додаткових заходах, які було узгоджено на Тристоронній контактній групі нещодавно», – говорить віце-прем’єр.

Резніков пояснив, що такі ситуації передбачені як «випадок, який підлягає розслідуванню та/або притягненню до дисциплінарної відповідальності, якщо це зловмисне порушення».

«Якщо це помилка, випадковість, – тоді пояснення цього за участю СММ ОБСЄ і в майбутньому відновленого, я сподіваюся, повноцінного складу СЦКК», – зазначив він.

Резніков звертає увагу на протяжність лінії розмежування сторін конфлікту на Донбасі, уздовж якої в окопах і бліндажах перебувають військові зі зброєю, які за шість років війни звикли відповідати на вогонь.

Туреччина отримала оновлені списки українських політв’язнів у РФ

«І сьогодні це не відразу, не за один день, з 0:01 оголосили і прямо все відразу виходить. Звісно, це серйозна кропітка робота офіцерів, пояснення того, що треба навчитися інакше реагувати. Тому що випадковий шум уночі або тріск не означає привід відкривати вогонь у відповідь. У цьому завдання і так починає працювати перемир’я», – наголошує він.

Олексій Резніков оптимістично дивиться на ситуацію і вважає, що залишається шанс на досягнення перемир’я. Але якщо будуть не випадкові, поодинокі порушення режиму тиші, а реальна агресія, що порушує узгоджені в рамках ТКГ додаткові заходи, то українські військові скористаються ст. 40 Гаазької конвенції 1907 року про закони і звичаї ведення війни. Він нагадав, що в ній чітко зазначено, що якщо одна зі сторін порушує перемир’я, то інша має право на автоматичний вихід із нього і відновлення військових дій.

Резніков також зазначив, що за рік переговорів у різних варіаціях, всі попередні випадки перемир’я не спрацьовували, тому потрібно проаналізувати причини й намагатися знайти способи зменшення ризиків.