Днями має відбутися обмін полоненими між Києвом і підконтрольними Росії угрупованнями «Л/ДНР». Про це сьогодні вже офіційно заявила українська влада. Зараз стало відомо трохи більше деталей, якими поділився міністр з питань реінтеграції окупованих територій Олексій Резніков. Мова йде про «десятки громадян»…

Міністр з питань реінтеграції окупованих територій Олексій Резніков прокоментував майбутній обмін в ефірі «Громадське».

За його словами, під час обміну з угрупованнями «ЛНР» та «ДНР» Україна поверне «десятки» своїх співвітчизників, серед яких жінки, чоловіки, цивільні та військові.

«Йдеться про десятки людей, точно більше десяти, в цьому переліку є чоловіки і жінки, в цьому переліку і цивільні, і військові. Усі вони громадяни України», — розповів Резніков.

Проте міністр відмовився назвати навіть кількість цих полонених, яких планується забрати, не говорячи вже про прізвища. Пояснив: «Аби не зірвати обмін».

Не відповів міністр і на ще одне головне питання, яке, з огляду на минулі обміни чинної влади, викликає дуже бурхливу реакцію у суспільстві. Проте додав, що віддають тих, кого просила Росія.

«Тих, кого під час перемовин обговорювали в запиті, тих, кого просила Російська Федерація, яких було прийняте рішення віддати», – сказав він.

При цьому додав, що серед тих, кого віддають на вимогу Росії, дійсно є росіяни. Однак кількість громадян Росії, яких віддасть українська сторона та їхні імена, він також відмовився назвати.

Єдине, що Резніков сказав чітко та ясно, то це те, що обмін буде «завтра-післязавтра» і що зараз триває «нормальний робочий процес», пов’язаний зі складнощами, зокрема через пандемію коронавірусу.

«Узгоджується багато питань, пов’язаних саме з логістикою цього обміну», — сказав він.

За словами міністра, скоріш за все, обміни будуть проходити у двох місцях через те, що у терористів «ЛНР» та «ДНР» є й власні «кордони» і там діють обмеження.

Таким чином, у разі перевезення полонених з окупованої Донеччини на Луганщину чи навпаки їм потрібно буде провести 14 днів в обсервації там, а після повернення на підконтрольну Україні територію — ще 14 днів.

Щодо звільнених українців, то вони, після повернення на підконтрольну Україні територію мають пройти двотижневу обсервацію, тож з рідними та близькими побачитись не зможуть.