Ультиматумів не було, нові члени делегації швидко вчаться, Зеленський не хоче чекати 6 років, а українцям слід готуватися до складного життя.

Такі заяви зробив віце-прем’єр-міністр, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков в ефірі «Громадського радіо».  

Йдеться про начебто вимоги російської сторони подати план внесення змін до Конституції України, про це говорилося в медіа останніми днями. За його словами, жодних ультиматумів не було і бути не може.

«Це надумана історія і слово ультиматум не може бути застосоване до перемовин, які відбувалися», — сказав він.

Олексій Резніков заявив, що особливий статус був ухвалений раніше і продовжений до 1 грудня 2020 року. Це є один з елементів Мінських угод. Але більше» на даний час» нічого не змінилося.

«Завданням для Мінської тристоронньої контактної групи є обговорення правових аспектів Мінських угод, в тому числі закону «Про особливості місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей», що скорочено ми називаємо особливим статусом. І такий закон парламент України минулої каденції ухвалив, його дію продовжено до 31 грудня поточного року вже парламентом цієї каденції. Це і є елемент Мінських угод. Раніше з російської сторони лунало, що особливий статус мав би бути включений до Конституції України. Але ніякого особливого статусу окремих районів Донецької та Луганської областей та будь-яких інших районів також в Конституції України бути не може», — наголосив Олексій Резніков.

Також він поділився своїм баченням щодо участі нових представників ОРДЛО від української сторони, які 9 червня долучились до засідань Тристоронньої контактної групи. Це вихідці з Луганщини та Донеччини Сергій Гармаш, Денис Казанський, Вадим Горан та Костянтин Лібстер.

«Наші нові члени делегації — це представники підконтрольних українському уряду районів Донецької та Луганської областей. Для них це випробування, вони вже двічі були присутні на перемовинах, завтра у них третій тайм. Мені подобається як швидко вони вчаться, тому для мене це позитив», — сказав Олексій Резніков, віцепрем’єр-міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, в ефірі програми «Drive Time».

Крім того, віце-прем’єр-міністр розповів про можливість замороження конфлікту на Донбасі. За його словами, обговорюються усі варіанти, які можуть бути пов’язані із війною на сході України.

«Президент Зеленський декілька разів публічно сказав, що не буде чекати 6 років, що він дає час і шанс Мінським перемовинам — рік. Політико-дипломатичні домовленості, підписані у 2014 році, не спрацювали. Ми робимо все, щоб спробувати використати цей майданчик для припинення війни, поки що, на жаль, фіналу цього ми не бачимо. Фіналом будь-якого врегулювання буде проведення там виборів на підставі законів України та Копенгагентського стандарту. Мінськ — складний, за 6 років він себе не реалізував, – сказав Рєзніков.

І додав, що слід готуватися «до складного життя».

«Ми маємо готуватися до складного життя, будь-яка безпечна реінтеграція швидко не відбудеться, це питання довготривале. Обговорюються усі варіанти, які можуть бути пов’язані із війною на сході України», — заявив Олексій Резніков.

Нагадаємо. Німецький журнал Der Spiegel повідомив з посиланням на документ, отриманий центром з розслідувань «Досьє» з урядових кіл РФ, що Москва вимагає від Києва до 6 липня розробити проєкт поправок до Конституції про надання окремим регіонам Донбасу особливого порядку місцевого самоврядування.