Зараз у мешканців ОРДЛО немає можливості перетнути лінію розмежування та приїхати на підконтрольну територію України для отримання пенсій та соціальної допомоги. Відновлення пропуску буде залежати від епідеміологічної ситуації. Однак навіть після карантину пенсіонери не зможуть відразу отримати свої пенсії.

Про це розповів віце-прем’єр-міністр, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков у коментарі «Новинам Донбасу». (відео у кінці сторінки).

Він зазначив, що рішення про відкриття КПВВ на Донбасі командування ООС буде приймати, тільки керуючись безпекою населення та ввірених йому військовослужбовців. Тож наразі важко сказати коли це станеться, з огляду на епідеміологічну ситуацію, однак у разі, коли країна буде виходити з карантину, КПВВ також будуть відкриті.

Крім того, Резніков повідомив про те, що через неможливість перетнути КПВВ у людей, які проживають на непідконтрольних територіях Донбасу, накопичуються пенсійні та інші виплати. Однак відразу перетнути лінію дотику і отримати свої виплати жителі ОРДЛО не зможуть.

«А ті, які перетнуть лінію розмежування, потраплять в «Ощадбанк», а в «Ощадбанку» не стільки готівки, щоб їм все видати. Це неможливо», – заявив він.

За його словами, МінТОТ наразі взаємодіє з Мінсоцполітики, Пенсійним фондом, Службою безпеки, Держприкордонслужбою та іншими відомствам, щоб налагодити систему пропуску та виплат так, щоб не було натовпів та заражень людей у величезних чергах.

«Наприклад, пенсіонери. Вони всі мають електронне посвідчення. Вони отримають смс і тоді в порядку, алфавітному або віковому, записуються, повідомляючи, коли хочуть перетнути КПВВ, відвідати «Ощадбанк», соціальні служби», – повідомив міністр.

Резніков додав, що, можливо, буде створена система запису для перетину, як у посольствах. Тобто, людина може подати заявку, у якій вказується час перетину лінії розмежування, цілі (отримати пенсію, пройти верифікацію, продовжити статус ВПЛ тощо).

«Таким чином буде створена збалансована, керована черга, яка допоможе уникнути натовпів і перезараження людей між собою. … Ми про це думаємо вже зараз, що потім, коли це все же буде, мати чіткий план, про який людей сповістять заздалегідь, щоб не було паніки та хвилювань. Тому що всі підуть і точно постраждають. Навіщо? Ми цього не повинні допустити. Люди повинні отримати комфорт. Тому що країна з європейським мисленням повинна турбуватися про своїх громадян», – резюмував міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков.

Вице-премьер Резников — о том, когда КПВВ возобновят работу

Вице-премьер Алексей Резников — о том, когда КПВВ на Донбассе возобновят работу. Также он объяснил свою идею об электронной очереди для пенсионеров ОРДЛО.

Опубліковано Новости Донбасса Субота, 16 травня 2020 р.