Міжнародна організація «Репортери без кордонів» висловила стурбованість невідповідністю у доказах, які оприлюднила українська влада з приводу розслідування вбивства Павла Шеремета. Вони наголошують на тому, що позов про вирішення справи ґрунтується на чотирьох оскаржених експертних висновках.

Про це йдеться у заяві організації на сайті.

У заяві перелічені невідповідності у даних та фактах, які виявили волонтери та українські журналісти після оприлюднення офіційним слідством імен підозрюваних у вбивстві Павла Шеремета.

«Необхідно встановити істину щодо вбивства Павла Шеремета якнайшвидше, особливо з огляду на те, що ще один журналіст був вбитий в Україні у 2019 році. Ми закликаємо до більшої прозорості у цьому розслідуванні з боку української влади. Потрібно розпочати реальну боротьбу з безкарністю, і в якій не тільки винних, але й порушників слід ідентифікувати та притягнути до суду», – заявила керівниця бюро Східної Європи та Центральної Азії «Репортерів без кордонів» Жанна Кавельє.

Організація вказує, що після хибного 3,5-річного розслідування в минулому місяці поліція раптом заявила, що за вбивство Шеремета заарештували 5 підозрюваних, і всі вони є ветеранами війни на сході України.

«Позов про порушення справи ґрунтується на чотирьох оскаржених експертних висновках, і прокуратура відмовляється надавати всі докази, якими вона володіє. Головний підозрюваний подав скаргу на президента та міністра внутрішніх справ, були спроби тиску та шантажу на деяких свідків, а низка розкриттів за останні кілька днів викликає ще більше сумнівів у слідстві», – йдеться у заяві.

Також міжнародна організація вказує на те, що колишні колеги Шеремета з «Української правди» розповіли про своє «шокуюче» бачення цієї справи. Зокрема, вони вказують на те, що їх шокував обліковий запис генерального прокурора, а також озвучений мотив вбивства, який, за словами влади, міністра внутрішніх справ та прокурора полягав у «дестабілізації країни». Українські колеги Шеремета говорять, що до того, як взагалі відбулося саме це затримання, «поліція працювала над припущенням, що його вбивство було репресією за журналістську діяльність».

Згадується у заяві і Вільям Тейлор, київський дипломат із США, який заявив, що міністр внутрішніх справ Арсен Аваков сам ні в чому не впевнений, сумнівається в обґрунтованості своїх висновків і що він навіть звернувся до інших країн за допомогою у розслідуванні.

«Аваков – єдиний урядовий міністр, який утримався на своїй посаді після того, як Володимир Зеленський став президентом у травні 2019 року. Авакову сказали дати результати до кінця 2019 року. Одним словом, він мав сильний політичний мотив для завершення розслідування незалежно від вартості».

Нагадаємо. Журналіста Павла Шеремета вбили 20 липня 2016 року в центрі Києва – у машині спрацював вибуховий пристрій. Слідство йшло протягом 3 років і за цей час не могло назвати ні виконавців, ні замовників.

Сьогодні причетними до вбивства Шеремета поліція вважає 5 людей і всі вони мають безпосереднє відношення до АТО. Зокрема, слідство називає двох жінок — медсестру Яну Дугарь і лікарку Юлію Кузьменко, а також військовослужбовця Андрія Антоненка. Також двоє – Владислав та Інна Грищенко не вважаються підозрюваними, але проходять у цій справі як люди, які можуть «щось знати».

Журналісти theБабель опублікували висновок експертизи, який свідчить про те, що зріст підозрюваного Андрія Антоненко вищий за чоловіка, який потрапив на відео камер спостереження у ніч закладання вибухівки.

Також журналісти виявили, що керівництво поліції не оприлюднює одне з досліджень, яке для них робив британський експерт Іван Бірч. У цій експертизі вказується, що дослідження місцевості біля будинку Шеремета, закладання вибухівки і підрив машини з Павлом Шереметом могла здійснити одна жінка. Поліція затримала двох.

Крім того, оприлюднені висновки експертів суперечать одне одному і на це вказують безліч ЗМІ, які спостерігають за ходом слідства, дій правоохоронців та суду.