В грудні 2020 року зафіксував 16 нових кримінальних справ відносно жителів окупованого Криму за ст. 328 КК РФ (Ухилення від служби в Збройних силах РФ) і 10 нових вироків, винесених за цією статтею.

Про це повідомила Кримська правозахисна група.

«Це найбільша кількість справ і вироків, зафіксованих за місяць за весь період окупації», ‒ повідомляють правозахисники.

Всього на кінець грудня зафіксовано 163 кримінальні справи за ухилення від служби в ЗС РФ, які передані на розгляд в «суди» Криму.У 153 з них вже винесено вирок, ще 10 перебувають на стадії розгляду.

Примус жителів Криму до служби в збройних силах держави, що окуповує, а також безперервна на території Криму пропаганда служби в ЗС РФ порушують ст. 51 Конвенції про захист цивільного населення під час війни (Четвертої Женевської Конвенції).

У вересні 2020 року в Міжнародний кримінальний суд була направлена задокументована інформація про відповідальність посадових осіб РФ за примус населення Криму до служби в російських збройних силах, в тому числі через пропаганду військової служби серед дітей, підготовлена Кримської правозахисною групою та прокуратурою Автономної Республіки Крим та м Севастополя (Україна, Київ).