Топменеджер Ахметова тепер став позаштатним радником прем’єр-міністра Шмигаля з питань енергетики. Раніше Ігор Маслов займав керівні посади у компаніях олігарха Ріната Ахметова, зокрема у ДТЕК.

Про це йдеться у розслідуванні журналістів програми «Схеми: корупція в деталях».  

Про те, що позаштатним радником прем’єр-міністра Дениса Шмигаля з питань енергетики став Ігор Маслов, який тривалий час займав керівні посади в компаніях олігарха Ріната Ахметова, вказують дані від джерел у Міністерстві енергетики та компанії Ахметова ДТЕК.

«У п’ятницю (3 квітня – ред.) Ігор Маслов у статусі радника прем’єр-міністра брав участь у нараді щодо ситуації на ринку електроенергії у Міністерстві енергетики під головуванням Віталія Шубіна (т.в.о. міністра енергетики та захисту довкілля України – ред.)», – розповіло джерело «Схем» у міністерстві.

Підтвердила цю інформацію й інша людина, але вже з компанії ДТЕК, яка належить Рінату Ахметову.

Офіційно в Кабінеті міністрів та ДТЕКу призначення Ігоря Маслова не коментують. Пресслужба уряду пообіцяла надати відповідь пізніше, а у ДТЕК відмовились давати пряму відповідь, проте відзначили його професійність.

«Ігор Маслов має значний досвід в електроенергетиці і глибокі знання про роботу енергосектору. Він не працює в компанії з лютого 2019 року. Ми можемо коментувати тільки його діяльність в рамках групи ДТЕК», – повідомили у пресслужбі «ДТЕК Енерго».

Сам Ігор Маслов на дзвінки та повідомлення журналістів не відповів, але «Схеми» обіцяють оприлюднити її, як тільки з’явиться інформація.

Щодо професійної діяльності та зв’язків з Ахметовим, то журналісти вказують, що робота на керівних посадах у структурах холдингу СКМ Ріната Ахметова почалася ще з 2000-х років.

2003-2005 – працював у ТОВ «Сервіс-Інвест» (зараз «ДТЕК Високовольтні мережі»).2005-2007 – у корпорації ДТЕК.2012-2017 – був директором з дистрибуції та збуту електроенергії ТОВ «ДТЕК».2017-2019 – був керівником офісу зі стратегічних проєктів «ДТЕК Енерго».2014-2019 – також виконував обов’язки генерального директора ПАТ «ДТЕК Крименерго».

Крім того, Маслов працював у наглядових радах «ДТЕК Донецькобленерго», «ДТЕК ПЕМ – Енерговугілля», «Київенерго».

Варто зазначити, що й чинний прем’єр-міністр Денис Шмигаль також раніше працював директором Бурштинської ТЕС зі структури компанії ДТЕК, якою володіє Рінат Ахметов.

І у цьому зв’язку потрібно нагадати слова президента України Володимира Зеленського, який назвав цілком логічним те, що новий прем’єр працював у минулому в структурі, що належить найбагатшій людині України.

«Вони (олігархи – ред.) володіють 70-80% активів в Україні. Кожен менеджер в Україні працював на когось із них або якимось чином пов’язаний з кимось із них. Адже вони наймають найкращих – ми повинні це розуміти», – казав глава держави в інтерв’ю Bloomberg.

Ще у лютому 2020 року в матеріалі Financial Times під назвою «Українські олігархи борються за вплив на президента» йшлося про те, що в боротьбі за вплив на чинного президента України Володимира Зеленського між двома олігархами Ахметов намагається потіснити та послабити свого суперника Коломойського. Власне, це, напевно, і відбулося з огляду на ситуацію з ПриватБанком та такими призначеннями.