Вважають це кроком назад у захисті жінок від насильства.

Раніше Міністр юстиції Польщі Збігнев Зьобро ініціював процес виходу країни зі Стамбульської конвенції про запобігання насильству проти жінок.

Генеральна секретарка Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич заявила, що Рада Європи занепокоєна тим, що уряд Польщі хоче, щоб країна вийшла зі Стамбульської конвенції про запобігання насильству проти жінок.

«Вихід зі Стамбульської конвенції був би дуже прикрим та серйозним кроком назад у захисті жінок від насильства в Європі. Якщо є якісь помилки чи непорозуміння щодо конвенції, ми готові роз’яснити їх у конструктивному діалозі», – заявила вона у неділю, 26 липня.

Poland should not withdraw from the Istanbul Convention, says Council of Europe Secretary General: “Leaving the Istanbul Convention would be highly regrettable and a major step backwards in the protection of women against violence in Europe.” pic.twitter.com/dfNT2nmaMG

— Daniel Holtgen (@CoESpokesperson) July 26, 2020

Нагадаємо. Міністр юстиції Польщі Збігнєв Зьобро заявив, що таке рішення пов’язане з тим, що в текст конвенції «хитрим чином» додали «ідеологічні елементи, які ми не приймаємо та вважаємо шкідливими». Одним із прикладів цього польський міністр юстиції назвав «концепт соціокультурного ґендера, який протиставляється біологічній статі».

Європарламент також розкритикував наміри Польщі.

«Я підтримую громадян Польщі, які виходять на вулиці, щоб вимагати поваги до прав жінок», – написала в Twitter депутатка Європарламенту Іраче Гарсія-Перес.

У Європейській комісії заявили, що «шкодують, що така важлива справа була спотворена оманливими аргументами в деяких країнах-членах».

Польща підписала конвенцію у 2011 році, а в 2015 році вона була ратифікована. Тоді Зьобро назвав її «винаходом, феміністичним творінням, спрямованим на виправдання гей-ідеології».