Спецпредставник ОБСЄ Хайді Грау заявила, що питання розведення сил та засобів, з огляду на сьогодення, потребує доопрацювання. І закликала сторони конфлікту на Донбасі дотримуватися режиму припинення вогню.

Про це вона повідомила на брифінгу в Мінську 26 лютого за підсумками засідання Тристоронньої контактної групи, повідомляє БЕЛТА.

Хайді Грау нагадала про агресію та бій на луганському напрямку.

«Минулого тижня ми всі стали свідками сплеску порушень режиму припинення вогню в Луганській області, в тому числі із застосуванням зброї, забороненого Мінській угоді. Цивільне населення знову заплатило високу ціну. Це неприйнятно», – сказала Грау.

Вона також підкреслила, що припинення вогню є ключовим положенням Мінських угод.

«Тому події останніх днів не можуть не турбувати», – додала Спецпредставник ОБСЄ

Щодо підсумків засідання Тристоронньої контактної групи, то Грау заявила, що питання визначення додаткових ділянок розведення сил і засобів у зоні конфлікту на Донбасі вимагає доопрацювання.

«Поряд із загальною ситуацією безпеки в зоні конфлікту, в центрі уваги робочої групи з безпеки сьогодні було питання, пов’язане з визначенням додаткових ділянок розведення сил і засобів. Сторони приділили багато часу і зусиль цього питання. Однак він ще вимагає доопрацювання», – сказала вона.

Спецпредставник ОБСЄ також повідомила, що на засіданні ТКГ були порушені також питання протимінної діяльності. Вона нагадала, що «головною причиною цивільних жертв, а в цьому році це вісім чоловік з 14, залишаються міни».

За її словами гуманітарна група обговорила ще й питання обміну утримуваних осіб, забезпечення ефективного пошуку зниклих без вести і можливості відкриття нових пунктів пропуску через лінію розмежування.

У той же час, економічна група обговорювала виплати пенсій в ОРДЛО та водопостачання, а політична – особливий статус та імплементацію «формули Штайнмаєра» в українське законодавство

«Економічна робоча група приділила особливу увагу питанням виплати пенсій і водопостачання в ОРДО та ОРЛО, політична група обговорювала питання особливого статусу ОРДО та ОРЛО, а також імплементації «формули Штайнмаєра» в українське законодавство», – сказала Грау.

Наступне засідання ТКГ відбудеться 11 березня.