До Держдуми РФ внесений законопроєкт про зміну процедури позбавлення недоторканності ексглави держави. Він передбачає, що непідсудність президента буде зберігатися незалежно від періоду виконання ним повноважень.

Відповідний документ опублікований в базі даних парламенту.

Авторами виступили глава комітету Ради Федерації з конституційного законодавства та держбудівництва Андрій Клішас і голова комітету Держдуми з держбудівництва та законодавства Павло Крашенінніков.

Зокрема, законопроєкт передбачає внесення змін до закону «Про гарантії президенту РФ, який припинив виконання своїх повноважень, і членам його сім’ї».

З документа випливає, що відповідно до поправок до Конституції, позбавлення недоторканності президента, що припинив виконання своїх повноважень, здійснюється в разі прийняття відповідного рішення Ради Федерації і тільки на підставі висунутого Держдумою звинувачення в державній зраді або скоєння іншого тяжкого злочину. Це обвинувачення має бути підтверджено висновком Верховного суду.

Згідно з документом, колишнього главу держави не можуть притягнути до кримінальної або адміністративної відповідальності, а також затримати, заарештувати, обшукувати або допитувати.

Рішення Держдуми про висунення звинувачення і рішення Ради Федерації про позбавлення недоторканності експрезидента повинні бути прийняті двома третинами голосів.

Прессекретар президента Дмитро Пєсков вже пояснив внесення до Держдуми проекту закону про гарантії колишнім главам російської держави «звичайною практикою».

«Це практика, яка має місце в багатьох країнах світу, і вона досить виправдана», – сказав він

Відповідно до чинного закону, експрезидент може бути позбавлений недоторканності у разі порушення кримінальної справи за фактом вчинення ним тяжкого злочину в період виконання президентських повноважень. Процедуру повинен ініціювати голова Слідчого комітету шляхом направлення відповідного подання до Держдуми.

Тепер недоторканність експрезидента буде зберігатися незалежно від періоду виконання ним президентських повноважень.