Між канцлером Німеччини Ангелою Меркель та президентом Російської Федерації Володимиром Путіним відбулася телефонна розмова.

За інформацію представника німецького уряду Штеффена Зайберта, лідери держав обговорювали підготовку до зустрічі «нормандської четвірки», яка має відбутися незабаром.

Окрім цього, Меркель та Путін обговорили ситуацію у Сирії та Лівії, а також висловили свої думки щодо продовження транзиту газу через територію України.

У Москві наголошують, що ініціатором розмови була саме німецька сторона.

«Під час обговорення ситуації з врегулюванням на Україні підтверджена важливість неухильного виконання положень мінського «Комплексу заходів» і домовленостей, досягнутих в ході зустрічей на вищому рівні в «нормандському форматі». В першу чергу це відноситься до імплементації «формулы Штайнмаєра» в українське законодавство, а також до розведення сил і засобів на узгоджених ділянках лінії зіткнення у населених пунктів Золоте та Петрівське», – йдеться у підсумковому резюме переговорів.

При цьому Путін жаліється Меркель, що саме українська сторона, «використовуючи різні мотиви, відмовляється відводити свої війська та техніку».

У ситуації з самітом «нормандської четвірки», російська сторона дотримується думки, що він має бути ідеально підготовленим та у підсумку дати конкретні результати.

Варто нагадати, що саміт «нормандської четвірки» за участі України, Росії, Франції та Германії мав відбутися ще місяць назад – у вересні. Але зустріч зірвалася через неготовність Росії.

На нещодавній зустрічі Меркель та Зеленського, яка відбулася 9 жовтня, канцлер обговорила з українським президентом найближчу зустріч «четвірки» та транзит газу через українську територію. Німеччина вважає, що Україні варто продовжити контракт з транзиту газу та залишити за собою статус транзиторної держави.

Нагадаємо, що декілька днів назад, 14 жовтня, міністр іноземних справ України Вадим Пристайко заявив, що зустріч країн може відбутися у листопаді.