Соціальна мережа Facebook заблокувала матеріали «ТАСС», «РБК», «РИА Новости», «Ведомости» та інших РосЗМІ, в яких повідомлялось про затримання «прихильників української неонацистської групи МКУ». Публікації позначені як фейкові, про що йдеться на сайтах ряду російських медіа.

У статтях зазначалося, що затримані займалися «пропагандою ідеології неонацизму і масових вбивств», а засновник групи, 19-річний молодий чоловік, нібито разом зі своїми товаришами 33 і 17 років розміщував написи на стінах житлових будинків у Воронежі. Фігуранти справи в публікаціях були названі «ймовірними прихильниками української неонацистської групи МКУ». Затримані заперечують будь-яку причетність до України.

РосЗМІ запевняють, що публікації ґрунтувалися на прес-релізах ФСБ і Слідчого комітету РФ, і наполягають на проведенні соціальною мережею додаткової перевірки. ФСБ дійсно повідомляло про причетність затриманих до «української радикальної групи», проте в повідомленні СК РФ не згадується про їхні можливі зв’язки з Україною.

Facebook заблокував повідомлення про «українських неонацистів» завдяки перевірці української фактчекінговой платформи StopFake, з якої соцмережа почала співпрацю в березні 2020 року.

«У Воронежі дійсно за звинуваченням в екстремізмі затримали трьох місцевих жителів, проте всі фігуранти справи – громадяни РФ – були членами російської націоналістичної організації», – повідомляє сайт StopFake.

У російській націоналістичної організації «Русский корпус» підтвердили, що всі троє затриманих в Воронежі в минулому були її членами, і ніякого відношення до України не мають.