Мешканці окупованих територій України вже вголос звинувачують так званого «главу республіки» у знищенні шахт та всієї вугільної галузі. Після того, як шахтарям видали місячну зарплату під загрозою масових акцій протесту, люди замість того, щоб зрадіти, зрозуміли, що їх просто кинули. І не хтось примарний, а конкретна людина – Денис Пушилін.

Про це вже масово пишуть у соціальних мережах і називають таку виплату подачкою зі сторони «влади» за особистим втручанням Пушиліна.

За словами деяких людей з окупованої території, «влада» спробували навіть медійно обіграти і видавити максимум з «втручання» та «наведення порядку» «сильною, але справедливою рукою». Але нічого не вийшло.

З приводу реальної ситуації з шахтами люди говорять, що на сьогодні всі шахти Макіїввугілля зупинені та переведені на водовідлив, а шахтарі розпущені в безкоштовні відпустки. Причиною називають відсутність розрахунків і централізацію поставок, які привели до відсутності матеріально-технічного забезпечення, запчастин та устаткування.

Ще залишилися в роботі інші шахти Донецька, але не в кращому стані – відсутність технічних засобів для видобутку вугілля більш ніж втричі знижує рівень видобутку, галузь у глибокій депресії, підприємства під загрозою повної зупинки і розвалу. Співробітники, що залишалися в колективах і не бажали покидати шахти до останнього, не бачать перспектив і йдуть. Виплачена разово зарплата тільки зміцнила переконаність безвиході ситуації, отримані копійки пішли на погашення боргів в магазинах і на ринках, розтанули на очах».

Один з місцевих проросійських журналістів вказує, що на підприємствах зависли і були вкрадені близько 2,5 мільярдів рублів.

Щоб вирішити це питання, як і взагалі питання існування підприємств, потрібно повернути вкрадені гроші й розпочати кримінальне розслідування дій команди Дениса Пушиліна з подальшим притягненням до відповідальності за завдані економіці та державі збитки.

«Якщо вкрадені гроші не повернути, а продовжувати замилювати очі політичними і медійними маніпуляціями, то підприємства не працюватимуть і зупиняться», – пише журналіст.

Крім того, вказується, що «у кримінальному кодексі» немає пом’якшувальних обставин, таких як заняття з поста Глави Республіки, а у злочинів – проти цілої держави, нанесення політичної та економічної шкоди… немає термінів давності. І це зараз здається, що можна зіграти на військовій ситуації і політичній колізії, а в майбутньому при розгляді ситуації і після того, як виокремиться з неї політичний підтекст, мало що зможе вберегти від відповідальності за чисто кримінальні злочини. Якщо людина, прикриваючись гаслами, просто набивав кишені – захищати такого публічно ніхто не стане.

Ось така історія з шахтами, шахтарями та «керівництвом «ДНР». І всі вже майже готові до дій, і пишуть класичне: «Злодій повинен сидіти у в’язниці». Але поки що, мабуть, не дозріли. Тим більш, що у провладних каналах заступник Муратова, не соромлячись, пише про арешти і серйозні наслідки для всіх, хто ризикне брати участь в масових акціях протесту. Пропонують всім незадоволеним отримувати російські паспорти і валити з Донецька, який тепер, на їхню думку, належить не шахтарям, а МММщікам. А трудові колективи зобов’язані мовчки вмирати в лавах і не сміють відкривати рот про ситуації, що склалася або виступати з ініціативами та вимогами, відстоювати свої права.

«Сама ситуація, що склалася, ще гірша за фашиську окупацію, повна відсутність прав і варіантів вижити. Фашисти жорстоко пригнічуючи права та грабуючи Донбас під час окупації хоча б планували грабувати його довго, ця ж зграя бажає пограбувати все і зараз, навіть елементарно не піклуючись про завтрашній день і майбутнє Республіки», – пише людина з непідконтрольної українській владі території.

Тим часом на вільній території України щомісяця зростає кількість переселенців…