Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко зробив заяву про газові переговори. Він наполягає, що Україна не поступається нічим та уникає негативних сценаріїв.

Про це він розповів в інтерв’ю Укрінформ.

Також Пристайко сказав, що переговори ведуться у рамках трьохсторонньої взаємодії, і що таким чином Україна перепідтверджує гарантії, виступаючи як надійний постачальник російського газу на європейський ринок.

При цьому він зазначив, що підписаний протокол зустрічі представників України, Росії та Європейського союзу поки що не остаточна угода. І заявив, що це – досягнення переговорної команди.

«Ми вважаємо, що це є досягненням нашої переговорної команди. Ми знаємо, наскільки складними були переговори, тому що міністерство закордонних справ є частиною даного переговорного процесу довгий час, хоча провідна роль тут належить нашим колегам-енергетикам. Ми намагалися сприяти, зокрема, в тому, щоб Європейський союз стояв на захисті наших інтересів», – підкреслив Пристайко.

Щодо якоїсь конкретики та цифр, то міністр заявив, що говорити про них можна буде лише тоді, «коли замість протоколу побачимо конкретну угоду».

Нагадаємо. Партія «Європейська Солідарність» вчора оприлюднила вимогу щодо негайного скликання засідання РНБО та запровадження санкцій проти прямого постачання газу з Росії.

Петро Порошенко заявив, що вже зараз відомо про 5 українських компаній, які напряму уклали угоди з російським «Газпромом» і що взагалі такі умови та прямі поставки газу є газовою голкою, від якої вдалося відірватися у 2015 році.