Державна прикордонна служба України просить Кабінету міністрів виділити додаткові 4,5 млрд грн на будівництво проєкту «Стіна» на кордоні з Росією.

Саме така сума вказана в пояснювальній записці щодо необхідних змін проєкту «Стіна», який оприлюднила експертна організація StateWatch.

З початку будівництва ДПСУ вже витратила 1,7 млрд грн. Якщо уряд схвалить ці пропозиції, то вартість «Стіни» виросте до 6,2 млрд грн.

Держприкордонслужба обґрунтовує таку пропозицію значним скороченням обсягу фінансування проєкту.

Так, у 2018-2019 роках на будівництво «Стіни» в 2019-2020 роках було передбачено виділення 1,664 млрд грн. Проте розмір фактичних витрат склав менше половини від запланованої суми – 800 млн грн, тобто менше половини від запланованих.

Прикордонники також посилаються на зростання вартості будівельних матеріалів і заробітної плати працівників та збільшення термінів виконання бюджетної програми, якою передбачено реалізацію проєкту.

Як вказує Держприкордонслужба, узгодження запропонованих змін буде дозволить облаштувати інженерно-технічні споруди, засоби виявлення, спостереження та ідентифікації. Це має підвищити ефективність охорони і оборони державного кордону

Крім того, вказується, що наразі проєктно-кошторисною документацією забезпечені лише ділянки Харківської та частково Луганської областей, а загальна вартість об’єктів будівництва за іншими проєктами може бути визначена тільки після проведення їх коригування та надання експертної оцінки. Передбачається, що наступний етап проєктування – проведення робіт з будівництва «Стіни» на територіях Сумської, Чернігівської та Одеської областей.

За словами прикордонників, це все буде мати «позитивний вплив на інтереси громадян і органів ДПСУ», а узгодження запропонованих ними змін дозволить завершити будівництво кордону на українсько-російській та українсько-молдавській ділянках в наступні періоди:

У 2020-2021 роках – в межах Харківської та Луганської областей.

У 2021-2022 роках – в межах Луганської та Сумської областей.

У 2022-2025 роках – в межах Сумської, Чернігівської та Одеської областей.