Президенти Литви, Латвії, Естонії та Польщі записали спільну заяву, у якій висунули вимоги білоруському президенту Лукашенку. Вони підкреслили, що лише їхнє повне виконання дозволить уникнути міжнародної ізоляції.

Заява розміщена на сайтах президентів чотирьох країн, повідомляє «Європейська правда»

«Ми, президенти Литви, Польщі, Латвії та Естонії як регіональні сусіди Білорусі, члени НАТО і ЄС, хочемо, щоб Білорусь була стабільною, демократичною, незалежною і процвітаючою країною», – йдеться у заяві.

Вони звернулись до Лукашенка із закликом виконати три пункти:

1. Деескалація ситуації і негайне припинення застосування сили проти білоруського народу

2. Терміново звільнити всіх затриманих учасників протесту, припинити подальше переслідування

3. Негайно розпочати діалог з білоруським народом, організувавши круглий стіл з національного примирення за участю представників уряду та громадянського суспільства

Президенти наголосили, що влада повинна дозволити громадянам вільно висловлювати свою позицію і додали, що вирішити це можна лише через діалог.

«Слухайте голос своїх громадян і дозвольте їм говорити вільно… Це стало б відповідним кроком до початку справжнього національного діалогу. Ми твердо віримо, що діалог – це завжди кращий шлях для просування соціального розвитку, обговорення реформ і майбутнього вашої країни», – сказано в заяві.

Читайте також: В Європарламенті розглянуть питання участі РФ у розпалюванні протестів у Білорусі та злочинах під час розгону демонстрантів

Водночас президенти додали, що у разі, якщо білоруська влада виконає ці вимоги, двері для співпраці з міжнародним співтовариством залишаться відкритими.

«Ізоляція – це не шлях до процвітання і розвитку будь-якої нації. Ми готові запропонувати свої посередницькі зусилля для досягнення мирного врегулювання в Білорусі і зміцнення незалежності і суверенітету вашої країни», – зазначається у заяві.

Напередодні такі самі вимоги оприлюднив президент Литви Гітанас Науседа.

Наразі Європейський Союз зараз готує санкції у зв’язку з подіями в Білорусі й, швидше за все, запровадить їх в кінці серпня.

У США також наголошують, що розглядають різні варіанти допомоги народу Білорусі.