Традиційна економіка Криму не потребує надлишку електроенергії. Проте він є і буде використовуватись не тільки заради розпилу федеральних коштів.

Про це повідомив президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ», експерт у галузі енергетики Михайло Гончар у коментарі «Центру журналістських розслідувань».

За його словами, економіка Криму не потребує надлишку електроенергії. Проте він потрібен як для традиційного уже розпилу федеральних коштів, так і з перспективою нарощування військової інфраструктури та обсягів оборонної промисловості на окупованому півострові.

Гончар розповів, що Балаклавська ТЕС (Севастополь) і Таврійська ТЕС (Сімферополь), збудовані окупаційними російськими силами з використанням контрабандних турбін Siemens і вони створюють кількість електроенергії, яка є надлишковою для функціонування традиційної економіки півострова, але вона може бути витрачена для інших потреб.

«По-перше, і будівництво мосту, і реконфігурація енергосистеми півострова, і будівництво нових генеруючих потужностей – все це механізми розпилу бюджетних програм федерального рівня», – вказує експерт.

Крім того, надлишкова генерація означає, що є споживач чи група споживачів, які потребують цієї електроенергії. При цьому не виключено, що потребуватимуть ще більше в подальшому.

«Мова про військову інфраструктуру. Надлишок генерації зроблений з перспективою на збільшення споживання саме з боку військової інфраструктури – військових баз, пунктів розміщення авіації, флоту», – каже Гончар.

Експерт підкреслює, що надлишок електроенергії може бути витрачений на суднобудівні програми, спроба активізації яких відбувається на керченському заводі «Залів», і на феодосійському заводі «Море», які були захоплені російськими окупантами.

«Санкційний режим практично не вплинув на діяльність цих підприємств», – зазначає Михайло Гончар.

Нагадаємо. 1 жовтня 2018 року на окупованому півострові були запущені в експлуатацію перші блоки Таврійської і Балаклавської ТЕС. На них були встановлені чотири турбіни німецької компанії Siemens, незаконно доставлені на півострів з території Росії в обхід санкцій Євросоюзу.

18 березня 2019 року в окупованому Криму президент РФ Володимир Путін дав старт роботі Балаклавської і Таврійської ТЕС.