Один з представників окупаційної влади окупованого Росією Криму не зміг потрапити до Норвегії, де планувалося конференція «Крим в геополітичній перспективі», присвячена півострову.

Про це йдеться у повідомленні російського «РИА Новости».

Олександр Мащенко, який займає посаду «начальника» управління міжнародної діяльності Кримського федерального університету імені В. І. Вернадського заявив, що йому відмовили в отриманні візи. Причина – «російський закордонний паспорт для Європейського Союзу є недійсним проїзним документом, оскільки виданий в Криму після його возз’єднання з Росією».

Міжнародна конференція «Крим в геополітичній перспективі» відбудеться в кінця березня в Осло. Її організатори – громадська організація «Народна дипломатія – Норвегія».

За словами Мащенка, він отримав запрошення на участь у конференції, однак візовий центр разом з посольством Норвегії у Москві відмовилися видати візу.

«Я отримав офіційне запрошення взяти участь в конференції. Однак візовий центр і посольство Королівства Норвегії в Москві відмовилися приймати мої документи на візу, мотивуючи це ті, що мій російський закордонний паспорт для Європейського союзу є недійсним проїзним документом, оскільки виданий в Криму після його возз’єднання з Росією», – сказав Мащенко.

Він підкреслив, що норвезьке посольство в своїй відповіді також запропонувало йому відвідати Норвегію з українським біометричним паспортом.

«У відповідь на цю пропозицію я написав в посольство, що українського біометричного паспорта у мене, природно, немає і отримувати його не збираюся, тому що є громадянином Російської Федерації. З великим сумом можу відмітити, що Європейський союз протягом тривалого проміжку часу не хоче цього розуміти, не хоче бачити і чути кримчан», – обурюється Мащенко.

При цьому наголошує, що хоч і «провалили тест європейці», але міжнародні контакти все ж триватимуть.

«У даній ситуації цей тест був провалений європейцями. Це показник подвійних стандартів, які використовують західноєвропейські чиновники щодо Криму і кримчан. Незважаючи на це, наші міжнародні контакти триватимуть. Ніякі посольства і візові пункти, європейські та європейські чиновники, не зможуть цього перешкодити», – вірить Мащенко.