Представник США в ОБСЄ Джеймс Гілмор на раді організації у Відні 16 січня звернувся до постійної ради з питання про постійні порушення Російською Федерацією міжнародного права на Україні.

Про це йдеться в стенограмі, яка оприлюднена на сайті місії США в ОБСЄ.  

У своїй заяві він закликав Росію до виконання всіх цілей, сформульованих під час нормандського саміту в Парижі в грудні 2019 року. А також підкреслив, що Україна дозволяє безперешкодний доступ до моніторів та звернувся до Москви та її довірених осіб з вимогою зробити те ж саме.

«Ми закликаємо Росію виконати всі цілі, сформульовані на саміті “нормандської четвірки” 9 грудня у Парижі, особливо щодо повного і всеосяжного здійснення режиму припинення вогню, що є найбільш нагальною необхідністю для стабілізації ситуації в зоні конфлікту».

Також дипломат повідомив про активізацію та посилення видачі російських паспортів, які роздає Росія на території тимчасово окупованих регіонів України для дестабілізації та підриву суверенітету.

«Ми також закликаємо Росію припинити свою дестабілізуючу практику прискореної видачі російських паспортів жителям Східної України і вимагати російського громадянства для отримання пільг від влади Донецької та Луганської «народних республік». Ці дії підривають суверенітет України та протидіють дипломатичним зусиллям зі зміцнення довіри та сприяння реінтеграції цих громад в Україну».

Він підкреслив, що вибори можуть проходити лише за відсутності на території України російських і сепаратистських формувань. Тож перед тим, як ставити питання про вибори на Донбасі, потрібно забезпечити підготовку до них, а саме, мають бути виведені російські війська та НЗФ.

«Сполучені Штати закликають до відновлення Україною контролю над своїм міжнародним кордоном з Росією. Вільні та справедливі вибори повинні проходити під українським контролем у безпечній обстановці, з виведенням російських військ і незаконних збройних формувань з території України».

Вказав дипломат і на щоденне постачання з боку Російської Федерації зброї, техніки та особового складу, яке помічене та зафіксовано спостерігачами місії ОБСЄ. І в чергове підкреслив, що за таких умов ні про які вибори не може йти мова.

«Однак спостерігачі ОБСЄ задокументували необмежений потік залізничних вагонів, вантажних автомобілів і військової техніки, які щодня перетинають кордон Росії з підконтрольної їй території на сході України. Цей безконтрольний потік особового складу та матеріальних засобів, що є прямим викликом зусиллям по підготовці до проведення вільних і справедливих місцевих виборів на Донбасі.

Підтвердив посол і той факт, що після зустрічі у «нормандському форматі» обстріли та бойові дії не припинились. Навпаки, зі сторони проросійських найманців йде посилення дій, які направлені на загострення ситуації.

«Ситуація на сході України залишається непередбачуваною і небезпечною, про що свідчать нещодавні повідомлення СММ. За останні два тижні в доповідях місії було задокументовано низку жертв серед цивільного населення, в тому числі один мирний житель, вбитий у грудні».

Джеймс Гілмор закликав Росію «надати вказівку своїм довіреним особам припинити переслідування Спеціальної моніторингової місії, як того вимагають зобов’язання Москви Мінськими угодами». Як приклад він привів погрози та втручання у діяльність місії.

«Переслідування місії триває, оскільки російські окупанти обмежують пересування спостерігачів. СММ також повідомила про кілька випадків перешкоджання або стрільби зі стрілецької зброї, спрямованих на БПЛА Місії».

Дипломат також заявив про страшні знущання в анексованому Росією Криму по відношенню до незаконно ув’язнених українців та кримських татар. Він повідомив, що знущання над ними зафіксовані у грудневому щоквартальному звіті моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, після спілкування кількома колишніми ув’язненими, які повернулися в Україну в рамках вересневого обміну полоненими з Росією. І звернувся до Російської Федерації із закликом до негайного звільнення полонених.

«Ці люди розповідали про жахливі тортури, які включали електрошок, загрози сексуального насильства, удушення та побиття. Ми побоюємося, що залишилися десятки українських політв’язнів, яких утримує Росія, і вони можуть відчувати таке ж жорстоке поводження. Ми закликаємо Росію звільнити їх і повернути в свої будинки і сім’ї».

У своїй промові дипломат на прикладі полоненого за проукраїнську позицію Олега Приходька повідомив як Росія мститься людям, які знайшли в собі сили сказати свої думки з приводу російської окупації.

«Ми стурбовані тим, що російська окупаційна влада нещодавно продовжила до кінця лютого термін утримання під вартою українського активіста Олега Приходька, якому висунуто так звані «терористичні» звинувачення як помсту за мирне здійснення його права на вільне вираження своєї думки в знак протесту проти російської окупації».

Джеймс Гілмер наголосив, що США привітали грудневий обмін, в рамках якого було звільнено Станіслава Асєєва і Олега Халазюка, які є співробітниками Радіо «Вільна Європа» /Радіо «Свобода», і про яких згадувалось у Постійній раді. Він підкреслив, що їх було захоплено та заарештовано «лише за репортажі про повсякденне життя на територіях, контрольованих збройними силами Росії». І додав, що на сході України зараз утримуються сотні українців, яких Росія через своїх «довірених осіб» має негайно звільнити.

Наприкінці промови Представник США в ОБСЄ Джеймс Гілмор звернувся до Голови Ради та присутніх із заявою про повну та безкомпромісну підтримку суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, включно з її територіальними водами. А також підтвердив збереження санкцій щодо Російської Федерації.

«Ми не знаємо і ніколи не визнаємо передбачувану анексію Росією Криму. Ми приєднуємося до наших європейських та інших партнеріві підтверджуємо, що наші мінські санкції щодо Росії залишаться в силі до тих пір, поки Росія повністю не виконає свої мінські зобов’язання. Окремі санкції, пов’язані з Кримом, будуть діяти до тих пір, поки Росія не поверне Україні повний контроль над півостровом».