Генеральний директор Російської ради з міжнародних справ (РРМС) Андрій Кортунов заявив, що виступ президента України Володимира Зеленського на Мюнхенській конференції з безпеки суттєво відрізняється від позиції п’ятого президента України Петра Порошенка.

Про це розповів Кортунов в коментарі DW на полях Мюнхенської конференції 16 лютого.

За його словами, Зеленський вибрав правильний тон, відійшов від «пафосної риторики» Порошенка і буде позитивно сприйнятий в США та Європі.

«Я багато разів слухав виступи Порошенка. Мені здається, що Зеленський знайшов більш правильний тон і він краще враховує ті настрої, які сьогодні є в Європі. Немає віктимізації, немає пафосної риторики, яка вже стала традиційною. Зеленський шукає рішення, і в цьому сенсі, мені здається, це буде сприйматися позитивно і в Європі, і в США», – сказав Кортунов.

Скандальні «12 кроків»

Щодо суперечливого документу під назвою «12 кроків зі зміцнення безпеки в Україні і в усьому євроатлантичному регіоні», то Кортунов розповів, що ініціаторами документу були Російська рада з міжнародних справ, європейський аналітичний центр European Leadership Network та американська організація Nuclear Threat Initiative, що опікується питанням запобігання ядерній загрозі.

За його словами, не треба бачити у ньому «зловісні політичні задуми», як Порошенко.

«Зрозуміло, що цей документ подобається не всім, але мені здається, невірно вбачати в ньому якісь зловісні політичні задуми, як це визначили в апараті Порошенка – як мюнхенську змову. Я хочу підкреслити, що політика – це мистецтво можливого, як казав Бісмарк, і автори цього документу виходили з того, що можливо на сьогодні», – сказав російський політик.

І додав, що пункт документу щодо національного діалогу про українську ідентичність, у тому числі з Росією, був би корисним для України.

«Україна є дуже плюралістичним суспільством і для неї такий діалог був би корисним. Щодо участі інших країн-сусідів – це питання до українського керівництва, наскільки воно готове до такого діалогу», – сказав гендиректор РРМС.

Що Зеленський сказав про «12 кроків»

Президент України Володимир Зеленський зазначивши, що без України не можна обговорювати будь-які плани щодо припинення війни на Донбасі і повернення окупованих територій.

«А де тут Україна?», – запитав він.

Українське міністерство закордонних справ зазначило, що цей документ носить провокативний зміст і не відповідає офіційній позиції української держави.

Міністр оборони Загороднюк заявив, що «12 кроків» – це просто чиясь приватна ініціатива, яка не варта уваги. На неї не потрібно взагалі витрачати час.

П’ятий президент України Петро Порошенко заявив, що метою цього плану є виведення Росії з-під санкцій, а фактично – віддати у зону впливу Кремля саму Україну. І звернувся із закликом до міжнародної спільноти та президента Зеленського відреагувати на скандальний документ.

Згодом колишні дипломати США, урядовці та експерти записали та оприлюднили спільну заяву, в якій обґрунтовують помилковість та антиукраїнськість нових пропозицій щодо Донбасу, які були сформовані на Мюнхенській безпековій конференції.

Спільна заява за підписами 27 міжнародних представників з розбором помилок та «кроків» з’явилася на інформаційному ресурсі Мюнхенської безпекової конференції 15 лютого.