З 1 березня 2020 року українці зможуть перетинати російсько-український кордон тільки за закордонними паспортами. Раніше до РФ можна було потрапити за внутрішнім паспортом чи свідоцтвом про народження. Рішення ухвалив Кабмін у грудні 2019 року.

Про це нагадали у Державній прикордонній службі.  

У службі вважають, що зміни вплинуть на швидкість проходження кордону та допоможуть запобігти використанню фальшивих внутрішніх паспортів та свідоцтв про народження.

«Зменшиться ймовірність незаконних вивезень неповнолітніх українців за кордон, адже відсутність фото на свідоцтвах про народження не дає можливість встановити приналежність документа конкретній дитині», — йдеться у повідомленні ДПСУ.

Прем’єр-міністр Олексій Гончарук зазначив, що проходження прикордонного контролю стане швидшим, оскільки дані в закордонних паспортах будуть зчитуватися за допомогою спеціальних пристроїв.

Українці, які раніше виїхали до Росії за внутрішнім паспортом чи свідоцтвом про народження (для дітей до 16 років), зможуть повернутися в Україну за цими ж документами.

Міністр МЗС Вадим Пристайко наголошує, що українці, які виїхали за кордон, зможуть повернутися в Україну за будь-яких обставин

«Дитина, яка виїхала за документом, де немає навіть фотографії, людина, яка втратила всі документи… завжди потрапить додому», – сказав Пристайко.

Також у Державній прикордонній службі наголосили, що не варто розглядати їхнє повідомлення як рекомендацію відвідати РФ.

«Паспорт громадянина України для виїзду за кордон дає можливість безвізово відвідати чимало країн. Та й часу на виготовлення закордонного паспорта, якщо ви його досі не отримували, залишилося не так багато», — зазначили у пресслужбі.