Російська Федерація в черговий раз увімкнула свою пропагандистську машину щодо України і, по суті, звинуватила українську владу у тому, що вона постачає фосфорні бомби Азербайджану.

Пропаганда на цей раз була ретрансльована за допомогою російсько-вірменського кінорежисера, сценариста, продюсера та актора КВН Саріка Андреасяна. Сарік Андреасян написав в інстаграмі в дописі про дружбу з Володимиром Зеленським і про те, що Україна нібито поставляє Азербайджану зброю.

Андреасян написав, що вважав Зеленського «людиною з великим серцем» і був щасливий, що той знімався в його фільмі. Але тепер Андреасян має іншу думку і вважає, що високий «стілець» робить із людей «г**донів».

Як виявилося, кінорежисер вірить в те, що саме Україна винна у тому, що загиблі діти:

«Вчора я дивився на обпалені тіла вірменських дітей від фосфорної бомби і, як з’ясувалося, – це ти їх продав нашим сусідам, щоб закріпити свою дружбу з ними».

Володимир Зеленський відповів у Фейсбук своєму колишньому колезі і, напевно, другу щодо його звинувачень:

«Ну точно не треба брати на себе роль носія чужих фейків. Розумію, що й чому робить російська пропаганда, і чому вона тотально бреше. Але тебе не розумію абсолютно. Бо Україна ніколи й нікуди не постачала ніяких фосфорних бомб. Взагалі. Особливо в місця, де вже гаряче, і де вже багато гарячих голів, які хочуть там щось «геополітично порєшать»

А тепер повернемося на шість з половиною років тому, коли навесні та влітку 2014 року йшли жорстокі бої за звільнення Слов’янська. Тоді російська пропаганда теж використовував фейк про фосфорні боєприпаси, яким нібито бомбили Семенівку, що знаходиться на трасі Київ-Довжанський і є околицею міста.

Тоді фейк запустив пропагандистський телеканал «Звезда» з подачі не менш одіозного ЛайфНьюса. Потім цю інформацію підхопили інші російські канали, зокрема Росія-24.

Цей фейк досить швидко спростували. Виявилося, що російське відео обстрілу Семенівки запальними бомбами було зйомкою обстрілу іракського міста Фаллуджа.

Насправді, пропагандистські телеканали використовували інформацію, отриману від бойовиків, які у самому місті розповідали про те, що «нацики» (це так вони називали Нацгвардію та і усі інші підрозділи які брали участь у боях за Слов’янськ) використовують заборонені міжнародним законодавством фосфорні боєприпаси.

Цей фейк виник з однієї причини: українські військові використовували звичайні освітлювані ракети, які догорали у повітрі і ніколи на опускалися на землю. Як згадують свідки цих подій, ніколи не було масового застосування таких ракет, але російська пропаганда вирішила зробити з цього черговий фейк.