Україна відновить подачу води в анексований Крим лише після повної деокупації.

Саме така позиція у держави з приводу того, що вода, постачання якої було повністю припинене навесні 2014 року після захоплення півострова Росією, не подається зараз і навряд чи відновиться найближчим часом.

Про це сказала в інтерв’ю РБК-Україна заступник постійного представника президента в Автономній республіці Крим Таміла Ташева.

Вона підкреслила, що мова йде про національні інтереси держави і оскільки Крим окупувала Росія, то вона має нести повну відповідальність за все, що там відбувається, згідно з міжнародним гуманітарним правом. Країна-окупант повинна сама вирішувати будь-які питання і забезпечувати все, що необхідно.

Таміла Ташева підкреслила, що для потреб населення півострова питної води вистачає. Реально проблеми відчувають сільгосппідприємства, підприємства хімічної промисловості та військові бази країни-окупанта, яких дуже багато створено у Криму. Тому ніякої мови не може йти про те, щоб забезпечувати їх водою та спрощувати окупантам життя.

«Позиція держави – ніякої води до деокупації… Україна не планує спрощувати життя Російської Федерації, яка анексувала півострів», – зазначила вона і додала, що це ж стосується також і прямого транспортного сполучення.

«Ми повинні забезпечити умови, щоб люди підїжджали до адміністративного кордону на легальному транспорті, а не так, як зараз. Це, в тому числі, і питання безпеки людей. Але тільки до лінії», – доповнила Таміла Ташева.

Нагадаємо. Раніше ми писали, що Росія цілеспрямовано змінює етнічний склад Криму і занижує реальні дані щодо переміщених на півострів росіян.