Посольство України проведе в Берліні церемонію з нагоди 75-річчя закінчення Другої світової війни в Європі. Український дипломат заінтригував «невеличким проривом».

Про це розповів посол Андрій Мельник в інтерв’ю Укрінформу.  

Церемонія вшанування загиблих у Другій світовій війні проходитиме 8 травня біля меморіалу в берлінському парку Тіргартен.

«Попри запроваджені через коронавірусну пандемію обмеження вітчизняна дипмісія у Берліні і цього року проведе 8 травня церемонію вшанування жертв Другої світової війни з нагоди 75-річчя визволення Європи від коричневої чуми», – сказав він.

При цьому заінтригував словами про те, що «саме ця ювілейна урочистість стане невеличким розривом».

Мельник нагадав, що посольство започаткувало у Берліні абсолютно новий формат вшанування українських жертв Другої світової війни в 2015 році. На урочистий захід до Монумента радянському солдату в Парку Тіргартен вже шостий рік поспіль запрошується політичне керівництво Німеччини, члени уряду, депутати Бундестагу, керманичі Берліна та землі Бранденбург, а також інших земель, представники дипломатичного корпусу, громадськості, німецькі та вітчизняні ЗМІ, громада і, звичайно, ж ветерани.

І додав, що раніше монопольне право на організацію відповідних церемоній самовільно присвоювала собі Росія.

Читайте також: Навіть у страшному сні не представлю: Посол України в Німеччині відмовився від участі в церемонії з послом Росії

За словами дипломата, 5 років тому міг лише мріяти, що за такий короткий проміжок часу «українська» церемонія 8 травня отримає наскільки широке визнання і підтримку у берлінського політикуму, іноземних дипломатів, а головне – серед усього німецького суспільства

«Нам по суті з нуля вдалося створити нову традицію вшанування жертв нацизму, в основі якої лежить вшанування усіх без винятку жертв нацизму, насамперед, 8 мільйонів українців, які загинули під час гітлерівської війни на знищення», – підсумував Мельник.