Росія робить кроки для того, щоб переглянути свою роль у переговорах по Донбасу в рамках Тристоронньої контактної групи та нормандської четвірки. Це викликає занепокоєння в Євросоюзі.

Про це посол ЄС в РФ Маркус Едерер заявив в інтерв’ю російському «Інтерфаксу».

За його словами, Кремль намагається не тільки зняти з себе відповідальність, намагаючись показати себе «посередником», а й взагалі надати переговорам «новий сенс».

«Спостережуваний останнім часом розвиток ситуації викликає стурбованість. Я б назвав це спробами Росії переглянути свою роль у «нормандському форматі» і Тристоронній контактній групі, а можливо навіть і надати їй новий сенс», – сказав він.

Читайте також: Російський адвокат: Кремль продовжить імітацію переговорів

Дипломат вказує, що це підтверджує позиція, яку зайняла делегація РФ в ході останнього раунду переговорів політичних радників лідерів «нормандської четвірки» у Берліні, а також недавній лист Дмитра Козака його німецькому колезі.

Едерер наголосив, що Росія з самого початку брала участь в «нормандському форматі» та ТКГ в якості сторони конфлікту на сході України», що не узгоджується зі звучними останнім часом від російської сторони заявами, що бойові дії на Донбасі – це внутрішньоукраїнський конфлікт.

Читайте також: Лев Шлосберг: Ніхто не веде облік втрат росіян на Донбасі, є лише дані загиблих військовослужбовців регулярних військ РФ (відео)

Нагадаємо. 30 липня з’явилась інформація про те, що заступник глави адміністрації президента РФ Дмитро Козак надіслав листи радникам лідерів країн нормандського формату, де нібито назвав перемовини щодо Донбасу на рівні радників беззмістовними і запропонував відмовитися від них.

Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак у відповідь назвав ініціативу Козака намаганням російської сторони посилити свої позиції та перехопити ініціативу.

31 липня у Кремлі заявили, що не планують виходити з переговорів і підтримують всі формати.