Держсекретар США Майк Помпео заявив про незаконну окупацію країн Балтії і підкреслив, що США ніколи не приймуть анексію Криму Росією та її агресію проти України на Донбасі.

Про це заявив держсекретар США Майк Помпео в своєму зверненні з нагоди 80-річчя Декларації Веллеса, що закріпила політику невизнання прав СРСР на територію країн Балтії. Відповідне повідомлення з’явилось на сайті посольства США.

«Держсекретар Помпео: У 1940 р. Радянський Союз насильно та незаконно анексував Естонію, Латвію та Литву. Впродовж п’яти десятиліть радянської окупації США ніколи не переставали визнавати суверенітет балтійських держав та відстоювати їхню свободу», – йдеться в повідомленні у Твіттері.

Держсекретар Помпео: У 1940 р. Радянський Союз насильно та незаконно анексував Естонію, Латвію та Литву. Впродовж п'яти десятиліть радянської окупації США ніколи не переставали визнавати суверенітет балтійських держав та відстоювати їхню свободу. #ДеклараціяВеллеса pic.twitter.com/DV5IHYMOB1

— U.S. Embassy Kyiv (@USEmbassyKyiv) July 23, 2020

У «Голосі Америки» зазначається, що США ніколи не сприймуть напади Росії на суверенітет та територіальну цілісність України та Грузії.

«Так само, як Сполучені Штати не визнали примусове приєднання країн Балтії Радянським Союзом, вони ніколи не приймуть напад Росії на суверенітет та територіальну цілісність України та Грузії, шляхом спроб анексії Криму, підтримки дестабілізуючих проксі-сил на сході України, або окупації Абхазії та Південної Осетії», – заявив Помпео.

Помпео зауважив, що навіть після радянської окупації та спроб примусової асиміляції, Сполучені Штати так і не припинили визнавати незалежність трьох країн Балтії.

«У ці темні часи, народи Естонії, Латвії, Литви не втрачали надію, що одного разу двері радянської «в‘язниці народів» відкриються; не втрачали цю надію і Сполучені Штати», – додав дипломат.

На актуальності Декларації Веллеса наголосили і міністри закордонних справ у спільній заяві разом з держсекретарем США, зауваживши, що Декларацію Веллеса було «справедливо застосовано 25 липня, коли Сполучені Штати підтримали відмову приймати спроби анексії Криму Російською Федерацією».