Світова спільнота має об’єднатися, щоб домогтися від Китаю компенсації збитку, завданого пандемією коронавірусу. Китай не поводився як нація, така, на яку претендує, а автократії «призводять до таких епідемій або того, що ми бачили в Чорнобилі».

Таку думку в інтерв’ю Washington Examiner висловив держсекретар США Майк Помпео.  

Він наголосив, що Китай претендує на звання наддержави. Водночас пандемія засвідчила, що китайські керівники «не поводилися як нація, гідна того, на що вони претендують».

За його словами, коли президент США Дональд Трамп переконається у тому, що Китай «розуміє наслідки зроблених ним дій», він ухвалить рішення про те, як домагатися від Пекіна компенсації збитку. Більш того, розповів про те, що вже надав президенту «низку ідей» про компенсацію збитку, проте відмовився вдаватися у подробиці.

Помпео також звинуватив Комуністичну партію Китаю у тому, що вона не виконала обіцянок як у контексті співпраці з Всесвітньою організацією охорони здоров’я до початку пандемії, так і в інших сферах.

Держсекретар заявив, що «демократії виведуть світ із пандемії», тоді як автократії «призводять до таких епідемій або того, що ми бачили в Чорнобилі».

Він також підкреслив, що демократичні держави мають об’єднатися, щоб «захистити свободу в усьому світі».