СБУ повідомляє про роботу ФСБ на території анексованого Кримського півострова, спрямовану на порушення прав і свобод українських громадян. Під примусом ФСБ кримські провайдери повинні відстежувати проукраїнські налаштованих мешканців та видавати їх.

Служба безпеки повідомляє, що до співпраці провайдерів долучають шляхом погроз і шантажу, залякувань, фізичної розправи та психологічного тиску. Агенти російської ФСБ примусово пропонують мешканцям анексованого Росією Кримського півострову надавати погодження стосовно конфіденційної співпраці.

В першу чергу співпраця пропонується тій категорії населення, котра надає інтернет-послуги. Основною вимогою є конфіденційність на основі незаконного збирання персональних даних, після чого людям потрібно передавати матеріали ФСБ. Відстежується контент користувачів соціальних мереж та розкривається вся інша приватна інформація користувачів. Зібрані матеріали потім передаються до російських спецслужб, а вони, в свою чергу, починають переслідування людей, котрі незадоволені окупаційною владою та політикою РФ на півострові.

Реакції представників російської ФСБ на заяву СБУ наразі немає.

На міжнародній арені, в ООН, українська сторона багаторазово закликала РФ припинити масово порушувати права людини на території окупованого Кримського півострова .