Українці можуть прийняти стагнацію, відсутність розвитку, але є кілька «червоних ліній», жодну з яких вони не пробачать владі.

Про це розповів політичний аналітик Валентин Краснопьоров в інтерв’ю журналу «Країна».

«Перша червона лінія – не сходити з цього шляху. Ми прогресуємо. Українці можуть прийняти стагнацію, відсутність розвитку, але не сприймуть регрес. Наприклад, після помаранчевої революції запровадили зовнішнє незалежне оцінювання, яке суттєво зменшило корупцію. 70 відсотків населення підтримують цю зміну. Якщо завтра скасують ЗНО, то влада буде визначена суспільством, як чужа. І там вже не довго буде до її зникнення», – сказав він.

Крім того, нагадав про регіоналів, серед яких деяким довелося свого часу навіть залишити країну.

«Свобода слова, рух до Європи, права людей – теж червоні лінії. Регіонали зіскочили з євроінтеграційного шляху й отримали за це», – сказав Краснопьоров.

Суверенітет, цілісність та вода на окупований Росією півострів.

«Не можна переступати через територіальну цілісність і суверенітет. Зеленський може ходити вздовж, стрибати, але не наважиться перетнути. Якщо дасть воду в Крим, йому швидко прийде кінець», – пояснив він.

Експерт також додав ще один важливий запит. На його думку, суспільство потребує відкритості і щирості влади.

«Це розуміють деякі політики. Українські партії намагаються відкривати список для притомних людей. «Європейська солідарність», наприклад, пропонує притомний список кандидатів до Київської міської ради на місцевих виборах. Хоча у 2015 році були здебільшого представники кланів. Це – теж прояв еволюції суспільства та політичної культури», – сказав аналітик.