У п’ятницю, 8 листопада, в столиці фейкової «Донецької Республіки» під керівництвом ватажка «ДНР» Дениса Пушилін відбулася робоча нарада, яка була присвячена підземним поштовхам невідомого походження в селищі Об’єднаний міста Макіївки.

Як відомо, жителі цього району неодноразово зверталися до так званої «влади» із закликами розібратися що це таке й чому поштовхи лише посилюються, а не зникають. На початку цього тижня надійшли такі ж повідомлення про поштовхи з іншого району Макіївки – Зеленого. Там також кілька разів «підстрибувала» земля, і люди приєдналися до тих, хто писав про селище Об’єднане у соціальних мережах, обговорювали на місцевих форумах. Звертались і на «офіційний сайт», додавали фото будівель з тріщинами на стінах… Але у відповідь чули, що це не відповідає дійсності.

Найбільш поширеною є версія, що «землетрус» пов’язаний з шахтними водами, які затоплюють непрацюючі та покинуті шахти та не відкачуються, бо немає на то волі власників, грошей та обладнання. І найдешевший спосіб видобутку вугілля – підземні вибухи.

Нарешті, після гучного скандалу, про який дізналися вже не тільки в окупації, а й далеко за її межами, так звана «влада» пообіцяла розібратися та повідомити про природу цих поштовхів.

Ватажок «ДНР» Денис Пушилін першим взяв слово і заявив… що надійшла інформація поштовхи невідомого походження. І треба розібратися, тому що вони «не можуть піддавати ризику життя та здоров’я наших громадян».

В ході доповіді по ситуації із «землетрусом» відзначився «депутат» Валерій Скороходов. Він не просто самостійно висунув свою кандидатуру в інспекційну комісію, а заявив, що… переїде жити до селища Об’єднане на деякий час, щоб особисто зрозуміти що там і до чого. Однак, ще до того, як розпочати роботу «комісії», він вже знайшов винуватця – це житловий фонд застарілий.

«Була сходка громадян. Зрозуміло, що житловий фонд застарілий, але людей турбують поштовхи, вони побоюються за своє життя. З главою адміністрації міста ми опрацьовуємо дану проблему. Я навіть готовий там пожити деякий час, щоб зрозуміти всю ситуацію», – запропонував Скороходов.

Найголовніший у «республіці» Денис Пушилін із задоволенням підтримав ініціативу свого підлеглого і наказав доповідати йому особисто про ситуацію з місця подій. А ще… закрити взагалі шахту «Калинівська-Східна».

«Вважаю, буде доцільно, якщо ви дійсно там поживете, щоб особисто на собі відчути всю ситуацію.

Ми можемо збиратися довго і обговорювати, але потрібно враховувати, що у людей зараз виникла проблема, причину якої ми встановити не можемо. Значить, з огляду на, що немає чіткої позиції по шахті «Калинівська-Східна», вважаю за доцільне призупинити її діяльність. Створити комісію з припинення діяльності підприємства та ліквідації наслідків. Присутнім доповідати мені особисто про обстановку за своїми напрямками двічі на день».

Висновки робити поки що зарано, але й думки вже з’явились у багатьох людей. Ці поштовхи були спровоковані спеціально, щоб мати підставу закрити чергову шахту? Щось таки підривають і на час проживання там «депутата» припинять, щоб заявити про поганий житловий фонд та вигадки людей? Чи там вже дійсно окупаційна влада настільки непрофесійна, та ще й не прислухається до порад спеціалістів, які пишуть про поганий стан «підземки», найдешевший спосіб видобутку вугілля за допомогою вибухів, неналежний догляд за непрацюючими чи призупиненими шахтами? Після нас хоч потоп.

Всі ці питання поки що без відповідей. Але ми будемо спостерігати за розвитком подій…