Голова комітету ВРУ з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова заявила, що в Україні не можна різко піднімати розмір мінімальної зарплати, тому що буде інфляція. Але вона сама підвищиться через виїзд людей з України та нестачу кадрів.

Про це Третьякова сказала в інтерв’ю «Дзеркалу тижня».

Після того, як було заявлено публічно про жаль ексміністра соціальної політики Андрія Реви щодо підвищення Кабміном мінімальної зарплати лише до 4700 грн, а не до 6 000 гривень, вона заявила про адміністративний тиск. І це, на її думку, призведе до того, що роботодавці почнуть вдаватися до економії – аж до звільнень співробітників.

«Це адміністративний тиск. Економіка на такі дії буде жорстко відповідати. Щойно ви почнете піднімати мінімальну зарплату значно швидше за інфляцію, не беручи до уваги реальне зростання ВВП, роботодавець почне зменшувати пропозицію робочих місць», – сказала Третьякова.

Вона впевнена, що підвищення зарплати відбудеться завдяки дефіциту фахівців. Внаслідок міграції українців за кордон, за її словами, збільшиться кількість робочих місць, а це призведе до зростання заробітної плати або покращення соціального пакету.

«В Україні міграція, і люди виїжджають. А збільшення кількості робочих місць за низької пропозиції робочої сили призводить до збільшення заробітної плати. Це закон попиту та пропозиції на ринку праці. Якщо ми збільшуємо робочі місця, а людей, які пропонують свою робочу силу, мало, то роботодавці починають конкурувати. І для того, щоб виграти це змагання, вони або піднімають зарплати, або якісно покращують соціальний пакет», – пояснила Третьякова.

І додала, що зараз самий сприятливий період для уряду.

«Сьогодні дуже сприятливий період для того, щоб допомогти роботодавцю створити робочі місця, створити тиск завдяки міграції і шляхом опосередкованого впливу в рамках дерегуляції, а не регуляції мінімальної заробітної плати подивитися, як буде працювати вже ринкова економіка. А не соціалістично-адміністративна», – підсумувала Третьякова.