Сьогодні, 2 серпня 2019 року, представниками Данської Групи з розмінування (ДГР) передала техніку та обладнання для гуманітарного розмінування піротехнікам ДСНС. Про це повідомляє прес-служба відомства.

Подія відбулася на Навчальному полігоні Мобільного рятувального центру швидкого реагування ДСНС, що на Київщині. Обладнання та техніка, серед яких оперативно-піротехнічні автомобілі, захисне спорядження, металодетектори, інструменти для ручного розмінування та нетехнічного обстеження, були закуплені за сприяння та підтримки уряду США. Приблизна вартість наданої допомоги складає 5 мільйонів гривень.

Одним з результатів російської агресії проти України стала велика кількість вибухових предметів у полях та лісопосадках на звільнених та окупованих територіях. Піротехнічні підрозділи ДСНС з липня 2014 року, з моменту звільнення Лисичанська, Рубіжного та Сєвєродонецька (Луганська область), розмінували понад 28 300 гектарів території та 93 гектари акваторії водних об’єктів. Рятівниками було знешкоджено близько 173 тисяч вибухонебезпечних предметів.

Цю важливу роботу разом з фахівцями ДСНС і ЗСУ виконують представники міжнародних неурядових організацій, серед яких і Данська група з розмінування. Про це розповів заступник Голови ДСНС Руслан Білошицький.

Голова Представництва Данської Ради у справах біженців/Данської Групи із розмінування Кріста Зонголовіч зазначила, що за кількістю жертв від протитранспортних мін Україна на сьогодні випереджає навіть Сирію. Пані Зонголовіч закликала якнайшвидше імплементувати Закон про протимінну діяльність, зокрема створити Центр протимінних операцій та місцеві управління протимінної діяльності.