Організація із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) може рекомендувати державам-учасницям застосувати проти Росії колективні заходи через отруєння російського опозиційного політика Олексія Навального «Новачком».

Про це сказав в Гаазі посол України в Нідерландах Всеволод Ченцов у коментарі власному кореспонденту «Укрінформ».  

За його словами, цілком ймовірно, що після інциденту з Олексієм Навальним на розгляд наступної сесії Виконавчої ради ОЗХЗ буде внесений проєкт рішення, яке має зобов’язати Російську Федерацію всебічно дотримуватись взятих зобов’язань за КХЗ. Сесія відбудеться 6-9 жовтня 2020 року.

«У разі недотримання цих зобов’язань, Конференція держав-учасниць Конвенції про заборону хімічної зброї, яка є найвищим керівним органом ОЗХЗ, за рекомендацією Виконавчої ради може застосувати до РФ передбачені Конвенцією заходи, а саме: обмежити або призупинити на певний термін права та привілеї в рамках КХЗ, рекомендувати державам-учасницям застосувати колективні заходи згідно з міжнародним правом, а також довести дану проблему до відома Генеральної Асамблеї ООН та Ради Безпеки ООН», – сказав Ченцов.

Дипломат підкреслив, що ОЗХЗ відіграє роль своєрідного «сторожового собаки» із спостереження за дотриманням державами-учасницями КХЗ своїх зобов’язань за Конвенцією. Організація має для цього усіх необхідних фахівців, які «у разі будь-якого порушення положень Конвенції, або хімічних інцидентів природного та техногенного характеру мають провести відповідну діяльність з підтвердження порушення КХЗ або надати допомогу державі, що постраждала внаслідок хімічного інциденту».

«Для цього ОЗХЗ використовує, серед іншого, і низку сертифікованих лабораторій з держав-учасниць Конвенції, які, за дорученням Генерального директора ОЗХЗ, здатні у стислі терміни здійснити глибинний хімічний аналіз як зразків навколишнього середовища, так і біомедичних зразків», – зазначив він.

Ченцов додав, що у разі, якщо буде доведено застосування російською стороною бойової отруйної речовини, можна очікувати відповідну реакція керівних органів ОЗХЗ.

«Російські посадові особи заперечують російську причетність до отруєння Навального, проте, у даній ситуації, скоріш за все будуть вимушені провести розслідування інциденту та залучити до цього експертів ОЗХЗ», – сказав він.

Нагадаємо. Уряд Німеччини опублікував офіційну заяву, в якій йдеться про підтвердження спеціальними лабораторіями у Франції та Швеції доказів отруєння російського опозиціонера Олексія Навального «Новачком».

Федеральний уряд також додатково звернувся до інших європейських партнерів, зокрема, до Франції та Швеції з проханням про проведення незалежного огляду німецьких доказів на основі оновлених зразків від пана Навального.

Наразі вже три лабораторії провели незалежно аналізи і надали докази, що отруєння Навального було скоєно із застосуванням хімікату нервово-паралітичної дії з групи «Новачок».

16 вересні лабораторія у Швеції підтвердила висновки Німеччини щодо отруєння Навального «Новачком».

Однак визначені ОЗХЗ лабораторії ще не завершили свій аналіз.

Вранці 20 серпня літак, який прямував з Томська в Москву, екстрено сів в Омську через погане самопочуття Навального. Політика госпіталізували, він впав у кому.

Пізніше опозиціонера перевезли в лікарню у Німеччині. Німецькі лікарі заявили, що опозиціонер був отруєний отрутою з групи «Новачок».