Ухвалені Верховною Радою законопроєкти №1053-1 і №1073 можуть призвести до закриття найбільшого в Україні інтернет-магазину Rozetka. Про це повідомив гендиректор підприємства Владислав Чечоткін на своїй сторінці в Фейсбуці.

Нагадаємо, що зазначені законопроєкти спрямовані нібито на виведення бізнесу з тіні та створення здорової конкуренції. Але, на думку директора «Розетки», вони несуть загрози інтернет-торгівлі і вб’ють десятки тисяч підприємців.

І якщо тотальне введення загальних касових апаратів можна зрозуміти, бо кожна держава зацікавлена в контролі за рухом коштів, законопроєкт №1073 викликає багато питань.

Згідно з цим законом споживач зможе поскаржитись на «неправильний» чек і після певної перевірки отримати «винагороду» – повернення грошей за товар, на який цей чек виписано. Тобто сам товар дістанеться йому безкоштовно. Що ж означає «неправильний» чек? Дуже просто – відсутній в публічній базі податкової.

Причому продавець, покупець-скаржник та контролюючы органи опиняться в абсолютно нерівноправних умовах. Закон не обмежує кількість заяв, не передбачає відповідальності заявника та податківців, які на власний розсуд можуть приймати рішення про «правильність» чеку. В той же час він створить шалений тиск на підприємців: потенційний штраф у розмірі 250 % від суми чека, який визнають неправильним, та нескінченні позапланові перевірки за кожною скаргою.

На думку Чечоткіна, наразі більшість підприємців не протестують, бо сподіваються, що їх це не зачепить. Але керівництво Rozetka категорично проти таких змін до законодавства. Після оприлюднення цієї позиції в пресі з’явилися матеріали про «підроблені» чеки, нібито видані в інтернет-маркеті.

Цю ситуацію Владислав Чечоткін наводить як найкращу ілюстрацію до проблем, які виникнуть з прийняттям скандальних законів. І справа навіть не в тому, що в інформаційному просторі активно розганялась заказна «чорнуха». Головна проблема – в принципах, за якими чеки визнано «неправильними». Вони стали такими, бо хтось видалив їх з публічної бази податкової. Протягом двох тижнів представники магазину намагаються отримати відповідь, чому чеки, які є у внутрішній базі, відсутні в публічній. Але замість того, щоб надати пояснення, підприємство продовжують обливати брудом.

За словами Чечоткіна, Rozetka готується до закриття одразу після набуття законом №1073 чинності.