Як діє в інтернеті російська розвідка, чим її тактика відрізняється від «Ольгіно» та на чому базуються успіхи? Відповідне дослідження проведено Стенфордською інтернет-обсерваторією, а результати оприлюднив ресурс Тексти.org.ua. 

Перше, що впадає в очі: розвідка має на своєму рахунку дуже мало успішних операцій в інтернеті. За результативністю вона не може суперничати з відомим «Ольгіно». Якщо «ольгінські» працюють здебільшого мемами, то розвідка спромоглася запустити декілька продуктивних наративів. Особливо успішними були ті, до яких вдалося долучити «корисних ідіотів» у відомих західних ЗМІ та медіа-ресурсах.

Після вивчення методів роботи агентів Головного управління Генштабу ЗС РФ (ГУ, або за старою абревіатурою – ГУР), якими вони користувалися для створення проросійського або вигідного Кремлю інтернет-середовища, експерти виділили найважливіше. В українському контексті вони вивчали мережу сторінок таких груп, як «Кібер-беркут», «Комітет солдатських матерів України» та «Виїхати з України». Суперечливі наративи, які створювались навколо цих груп, мали загальну мету послабити Україну та підсилити контроль з боку Росії.

В цілому це збігається з тим, як працює відома «Агенція з інтернет досліджень» (широкий загал знає її під назвою «Ольгіно»). Там теж використовують подібну тактику, коли навколо якоїсь чутливої проблеми створюється декілька конфліктуючих груп. Це дозволяє легко підвищувати рівень напруги, збільшувати протистояння. До таких питань-подразників можна віднести проблему вакцинації або володіння зброєю, наприклад.

Дослідники виділили декілька векторів дезінформації російської розвідки на українському напрямку:

розповсюдження думки про нелегітимність центральної влади;послаблення довіри до ЗСУ (на цьому напрямку використовувались деякі громадські організації);переконання у необхідності емігрувати (наприклад, до Польщі), бо Україна «не має майбутнього»;культивація розбіжностей та суперечок між східними та західними регіонами країни.

Розуміючи, що внутрішньоукраїнські конфлікти йдуть на користь зовнішньому ворогу, не можна відмовлятись від критики щодо шкідливих дій нинішньої влади. Але не варто звертати її на людей, які голосували тим чи іншим чином.

За висновками Стенфордських дослідників, російська розвідка використовує методи, напрацьовані ще за часів Радянського Союзу, вдало модифікувавши їх для інтернету. Вони штучно підсилюють ті наративи, які вигідні для Кремля та послаблюють його зовнішніх ворогів.