Видання «Патріот Донбасу» продовжує відстежувати ситуацію по шахтарським страйкам на окупованій частині Донеччини та Луганщини. Вчора, 18 серпня, ми повідомляли про початок страйку на шахті «Зоря» у Сніжному.

На сьогодні інформація з цієї шахти суперечлива. За деякими даними, на шахту прибула міліція, а частина гірників нібито вийшла на роботу. Початок акції шахтарів був пов’язаний з невиплатою заробітної плати. Поки невідомо, чи зможуть шахтарі досягти мети – отримання своїх коштів.

Показові дописи у групах «Шахтеры Донбасса» і «Подслушано в шахте» соціальної мережі ВКонтакті, де є невдоволення ситуацією на шахтах.

Цитуємо допис із групи «Шахтери Донбасса» мовою оригіналу:

«Почему сейчас на Донбассе к шахтёрам относятся как к мусору? Ведь, если Донбасс перестанет добывать уголь, здесь всё станет!! Никто руду на предприятия просто так не повезёт. Почему правительство собирается повышать зарплату бюджетникам, когда работникам сферы, которая наполняет бюджет, месяцами задерживают их кровно заработанные копейки?? Речь ведь даже не идёт о повышении зарплат, просто отдайте то, что уже заработали! Деньги ведь есть, чтобы праздники проводить, да учителей прикармливать! Дайте же шахтёрам в шахтёрском крае нормально детей в школу собрать, чтобы перезанимать у соседей не приходилось!»

Допис з групи «Подслушано в шахте», мовою оригіналу:

«Прошу помощи и поддержки. Мой муж работает на шахте Заря. Вчера они объявили забастовку, пока не выплатят задолженность по заработной плате ПОЛНОСТЬЮ!!! Вторая смена вообще не вышла. Мы многое можем перетерпеть и подождать, но уже не хватает средств на питание. Чем мне кормить мужа, чтобы он потом мог работать и держать отбойный молоток в руках??? Той жидкой кашей, которую ему приходиться кушать??? Отдайте шахтерам их честно заработанные деньги!!!»

Ситуація у гірничій сфері на окупованій території дійсно критична. Це і хронічна невиплата заробітної плати шахтарям, і проблеми з безпекою на шахтах, і корупційні схеми при продажу вугілля. Схеми очолюються чиновниками окупаційної адміністрації.

Цікаво, як реагують на шахтарські страйки підконтрольні окупаційній адміністрації «ЗМІ». Вони або замовчують те, що відбувається, або випускають сюжети, де основний тезис: страйки організовують і підтримують «західні спецслужби».

На повністю підконтрольному окупаційній адміністрації ЗМІ «ГТРК ЛНР» навіть вийшов репортаж «Невидима війна». Цей репортаж присвячений акціям шахтарів, на яких вимагають виплати заробітної плати. Там прямим текстом звинувачують у шахтарських страйках «західні спецслужби», які хочуть дестабілізувати ситуацію у «республіках». Крім того, є звинувачення на адресу СБУ.