31 березня 2020 року представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Гарлем Дезір звернувся до українського уряду із закликом залишити незмінним і не скорочувати бюджет державної телерадіокомпанії України.

Відповідна заява опублікована на сайті ОБСЄ.

У заяві вказується, що в проекті урядового законопроекту «Про внесення змін у національний бюджет на 2020 рік у зв’язку з пандемією COVID-19», значна частина бюджету державної служби мовлення буде скорочена з тим, щоб знайти нові засоби для протидії COVID-19 в Україні. У проекті, в його останній редакції, пропонувалося скорочення держпідтримки для мовника: PBC на 178 млн. грн. (5,6 млн. євро), до суми 1,5 млрд. грн. (47,6 млн. євро). Скорочення торкнуться також сфер кінематографії, книговидання та інших культурних проектів. Крім того, вказується, що цей законопроект був відхилений Верховною Радою України та повернуто в парламентські комітети для подальшого обговорення.

У зв’язку з такими даними представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Гарлем Дезір заявив про неприпустимість скорочення бюджету і закликав українську владу знайти інші рішення. Він підкреслив, що державний мовник, навпаки, потрібно використовувати для надання достовірної інформації, тим більш, у складних умовах, пов’язаних з пандемією та фейками на цю тему.

«Я закликаю українську владу терміново вивчити та знайти ефективні рішення для збереження бюджету UA:PBC і місії Суспільного мовника. У сьогоднішній кризі охорони здоров’я мовник державної служби повинен відігравати визначну роль у наданні достовірної інформації населенню, освітленні пандемії та боротьбі з неправдивою інформацією. Зараз не час ризикувати економічною стійкістю державних засобів масової інформації», – сказав представник відомства.

Він також висловив занепокоєння з приводу фінансової стійкості, а також незалежності та життєздатності Громадського мовника.