Війна не припиняється вже сьомий рік. І, незважаючи на ствердження деяких політиків, інтенсивність обстрілів не зменшується. Майже кожного дня гинуть українські військовослужбовці, отримують поранення, у тому числі й летальні, мирні мешканці у зоні конфлікту. Дані Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ про кількість цивільних осіб, що загинули або отримали поранення протягом вже цього року, лише підкреслює те, що військові дії не вщухають.

Так, протягом перших п’яти місяців 2020 року у зоні конфлікту на сході України загинули 6 цивільних осіб, ще 42 отримали поранення. Крім того, було пошкоджено 90 цивільних об’єктів.

Про це 18 червня поінформував постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк під час онлайн-засідання Постійної ради ОБСЄ, повідомляє Укрінформ.  

У доповіді він посилався на дані Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ

«Протягом перших 5 місяців 2020 року СММ зареєструвала понад 91 тис. порушень режиму припинення вогню на Донбасі, 48 жертв серед цивільного населення, включаючи шість загиблих, а також пошкодження 90 цивільних об’єктів, включаючи навчальні заклади, будинки, квартири та магазини, а також об’єкти електрогазової інфраструктури», – заявив він.

У щотижневому звіті місії ОБСЄ від 10 червня вказується, що крім цього, є десятки повідомлень про цивільні жертви та пошкодження об’єктів, що перебувають на стадії підтвердження.

«Українські військові продовжують захищати свою землю від незаконних збройних формувань, якими керує та яких озброює і фінансує Росія. Лише минулого тижня один український військовослужбовець загинув, ще 11 отримали поранення на лінії зіткнення, на тлі збільшення кількості порушень режиму припинення вогню на 90%, як це було зафіксовано СММ. Все це – прямі результати розпочатого Росією конфлікту, який триває вже понад 6 років», – заявив Цимбалюк.

Дипломат підкреслив, що Україна не хоче жодного дня продовження цієї війни на Донбасі.

«Україна не розпочинала цю війну. Ми не хочемо жодного дня її продовження. Ми робимо все можливе, щоб зупинити цю війну мирним політико-дипломатичним шляхом, але, звичайно, без порушення таких «червоних ліній» як суверенітет та територіальна цілісність України», – заявив він.

Очільник української місії при ОБСЄ додав, що Україна активно шукає шляхи мирного врегулювання у рамках Нормандського формату та Мінського процесу. Він нагадав і про посилення свого представництва у ТКГ.

Крім того, підкреслив, що Росія продовжує ухилятися від своєї відповідальності як учасника конфлікту, прикриваючись своїми маріонетками на Донбасі та висуваючи вимоги, які не можуть бути виконані, щоб потім звинуватити в цьому Україну.

Нагадаємо. Протягом всього 2019 року на Донбасі загинули 26 цивільних і 140 – зазнали поранень.