Керівництво територіального управління ДБР у Хмельницькому та слідчі, які причетні до вилучення обладнання ППО, відсторонені від посад. Розпочато кримінальне провадження за фактом можливої диверсії.

Про це повідомляє пресслужба Державного бюро розслідувань.

Відсторонено також керівника.

«Керівництво територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Хмельницькому, керівник слідчого підрозділу теруправління ДБР та слідчі, які причетні до вилучення військової техніки, в межах розпочатого службового розслідування відсторонені від займаних посад», – йдеться в повідомленні.

Головне слідче управління ДБР окрім кримінального провадження за фактом перевищення влади або службових повноважень працівниками ДБР і СБУ під час вилучення військового майна (ч. 3 ст. 365 Кримінального кодексу України) розпочало й кримінальне провадження за фактом можливої диверсії (ст. 113 Кримінального кодексу України).

Нагадаємо. 1 липня 2020 року слідчі ДБР прийшли з обшуками у три зенітні ракетні бригади Повітряних сил та вилучили обладнання, яке забезпечує систему протиповітряної оборони країни. У ході слідчих дій було вилучено 7 приладів НВЧ (клістрони). Їх уже повернуто до військових частин.

2 липня про це повідомили у пресцентрі Командування Повітряних Сил ЗСУ.

Того ж дня ДБР частково повернуло Повітряним силам ЗСУ вилучені елементи зенітно-ракетних систем після скандалу та розголосу у мережі. Натомість розпочало службове розслідування після заяви військових про те, що Бюро ставить під загрозу роботу протиповітряної оборони країни.

3 липня міністр оборони Андрій Таран, виступаючи в парламенті, з трибуни заявив, що неузгодженість дій правоохоронців ДБР та працівників військової контррозвідки призвели до підриву бойової готовності частин ППО, і оцінку їм мають дати правоохоронні органи.

3 липня президент України Володимир Зеленський доручив правоохоронним органам дати оцінку діям працівників Державного бюро розслідувань, які допустили вилучення військових приладів з військових частин Повітряних сил Збройних сил України.